Повече от 12 000 души са избягали в етиопския граничен

...
Повече от 12 000 души са избягали в етиопския граничен
Коментари Харесай

ООН: Над 12 000 души от Судан са потърсили убежище в Етиопия

Повече от 12 000 души са избягали в етиопския граничен град Метема от началото на сраженията в Судан преди към три седмици, съобщи ДПА, като се базира на данни на Международната организация по миграция (МОМ) към Организация на обединените нации.

Сред бягащите от войната са судански жители, завръщащи се в родината си етиопци и жители на повече от 50 други страни, написа Българска телеграфна агенция.

Според информация на МОМ организацията оказва поддръжка на бежанците, като ги транспортира от границата до Гондар, най-близкият град в Етиопия, както и до столицата Адис Абеба.

Много от бягащите от Судан нямат никакво имущество и са настанени в директните центрове на МОМ.

Командващият постоянната суданска войска военачалник Абдел Фатах ал Бурхан води битка за власт в Судан благодарение на въоръжените сили против своя някогашен заместител и сегашен противник военачалник Мохамед Хамдан Дагало, който управлява паравоенните Сили за бърза поддръжка.

Двамата генерали бяха отпред на Судан след военния прелом през 2021 година, само че влязоха в спор по въпроси, свързани с подялбата на властта. Това докара до началото на сраженията на 15 април, които потопиха страната с население от към 46 милиона души в рецесия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР