Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас

...
Повече от 111 хил. ученици от VII и X клас
Коментари Харесай

Повече от 111 хиляди ученици от 7 и 10 клас ще се явят тази седмица на национално външно оценяване

Повече от 111 хиляди възпитаници от VII и X клас ще се явят на национално външно оценяване през тази седмица. Изпитът по български език и литература е в сряда, 16 юни, а изпитът по математика – в петък, 18 юни. На 17 юни ще бъде оценяването по непознат език, присъединяване в което е по избор.
 Националното външно оценяване на седмокласниците ще се организира в 1699 учебни заведения. Очаква се на изпитите по български език и литература и по математика да се явят над 59 800 деца.
 За първи път през тази година ще се ревизират знанията и в X клас. Изпит ще има в 999 учебни заведения за над 51 600 възпитаници.
 Националното външно оценяване за X клас стартира в 8 часа, а за седмокласниците – в 9 часа.
 Изпитът в седми клас е в две елементи. В първата част в границите на един час учениците вземат решение тест от 25 задания, измежду които 18 са с избираем отговор, шест - с къс свободен отговор и една - с уголемен свободен отговор. През втората част в границите на 90 минути седмокласниците пишат обстоен преразказ с дидактическа задача върху неизучавана художествена творба.
 Изпитът за десетокласниците продължава 90 минути. За това време те би трябвало да се оправят с тест от 23 задания, измежду които 14 с избираем отговор и шест с къс свободен отговор. Има също задания за редактиране, формулиране на теза по заложена тематика, извеждане на аргументи/контрааргументи по отношение на дадена теза. Изпитът включва и основаване на къс текст в род, изучаван в първи гимназиален стадий.
 За да избегне механически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит Министерството на образованието и науката (МОН) провежда стрес тест. Всички учебни заведения, в които ще се проведат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, смъкнаха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за усложнения.
 Стрес тест за НВО в 7 и 10 клас Стрес тест за НВО в 7 и 10 клас
Стрес тест за националното външно оценяване в 7 и 10 клас ще се организира на следващия ден във всички пловдивски учебни заведения, ангажирани с провеждането н...
 Учениците ще се позволяват на изпитите с маски и против документ за идентичност (лична карта/ученическа персонална карта/ученическа книжка/задграничен паспорт). Изисква се всеки да носи със себе си транспарантен плик, в който да постави персоналните си движимости. В една зала ще работят не повече от 10 деца.
Подготвени са изпитни зали за карантинирани възпитаници. Към 15 юни т.г. под карантина като контактни с заболели са 16 седмокласници и 49 десетокласници. На изпитите може да се употребява писалка с черно мастило, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Ако ученикът е с нарушено зрение, са позволени брайлова машина, брайлов екран, брайлови принадлежности за начертаване, техническо средство за увеличаване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.
Изпитната зала и постройката могат да се напущат след първите 60 минути от началото на изпита, ако ученикът е завършил дефинитивно и е предал изпитната си работа.
Десетокласниците, които ще се явят на изпит по непознат език, би трябвало да имат най-малко 60% верни отговори, с цел да покрият съответното равнище по Общата европейска езикова рамка.
Срокът за оповестяване на резултатите от всички изпити от националните външни оценения е 28 юни 2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР