Повече от 11 милиона деца в разкъсания от войни Йемен

...
Повече от 11 милиона деца в разкъсания от войни Йемен
Коментари Харесай

ООН: 11 милиона деца в Йемен отчаяно се нуждаят от помощ


Повече от 11 милиона деца в раздрания от войни Йемен са в обезверена потребност от филантропична помощ, предизвести детският фонд на Организация на обединените нации. "Днес е заслужено да се каже, че Йемен е едно от най-лошите места на земята, в случай че си дете", съобщи Геерт Капеларе, районен шеф на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка.

"Два милиона деца страдат от остро недохранване и съвсем всяко едно момче и момиче се нуждае от филантропична помощ “, сподели той на конференция в Аман. "Днес оценяваме, че на всеки 10 минути, едно дете в страната умира от заболявания, които могат да бъдат предотвратени".

Представители на Организация на обединените нации предизвестиха, че азиатската страна може да се изправи пред най-големия апетит в света от десетилетия, в случай че не бъде анулирана осакатяваща обсада на обединението, водена от Саудитска Арабия, която се бори с бунтовниците хути. Блокадата, въведена откакто саудитските сили задържаха ракети, изстреляни хутите към интернационалното летище на Рияд при започване на този месец, в допълнение стегна достъпа до пристанището в Ходейда, което е съществена точка за доставките на храни и медикаменти.

Самолет на Организация на обединените нации с нужните ваксини се приземи в бунтовничната йеменска столица Сана в през вчерашния ден, откакто съдружните сили отчасти подвигнаха блокадата след предизвестията, че хиляди хора могат да умрат. Официални представители на организацията обаче обявиха, че има обезверена потребност от храна и медикаменти.

Капеларе приветства итварянето на летището в Сана, само че съобщи, че е нужна доста повече помощ. "Войната в Йемен за жалост е война за децата", сподели той и добави, че близо 5000 деца са били убити или ранени след началото на акцията, водена от Саудитска Арабия в поддръжка на държавното управление през март 2015 година "Хиляди учебни заведения и здравни заведения са били развалени или изцяло унищожени", напомни правозащитникът, призовавайки всички страни в Йемен да поемат отговорност за обстановката.

Страната е мощно подвластна от вносната пшеница за главните си потребности и групите за помощ предизвестиха, че филантропичните доставки покриват единствено дребна част от нужното. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР