Повече от 11,37 млн. лева се очаква да достигнат плащанията

...
Повече от 11,37 млн. лева се очаква да достигнат плащанията
Коментари Харесай

Събев: Над 11,37 млн. лева ще бъдат разплатени по Програмата за морско дело и рибарство до края на годината

Повече от 11,37 млн. лв. се чака да доближат заплащанията по Програмата за морско дело и риболовство (ПМДР) 2014-2020 година до края на годината. До момента разплатените средства са 91,57 млн. лв., което е 45% от общия бюджет на програмата. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите и началник на Управляващия орган Георги Събев по време на комитет по наблюдаване на ПМДР. Той уточни още, че все още контрактуваните средства възлизат на 150,10 млн. лв. безплатна финансова помощ или 76% от бюджета на програмата, а плановете които се извършват са на стойност 30 млн. лв.. Плановете са последните заплащания да бъдат осъществени до края на 2023 година

Заместник-министърът разяснява, че има вяра, че бенефициентите ще спазят поетите задължения по подаване на претенции за заплащане и в тази връзка чака правилото N+3 за 2021 година да бъде изпълнено. „ По този метод, с помощта на напъните и упоритостта на екипа на Управляващия орган на програмата, за трета поредна година ще бъде избегната загуба на средства ", акцентира Георги Събев.

„ С цел да компенсираме загубите на оборот, които търпят операторите в бранш „ Рибарство ", при започване на годината бяха открити втори приеми по трите изключителни ограничения за превъзмогване на следствията от COVID-19 пандемията ", осведоми заместник-министърът. И напомни, че България беше първата страна членка, която през предходната година включи в оперативната си стратегия ограничения от Европейски фонд за морско дело и риболовство за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията. Към момента са утвърдени 215 планови оферти на оператори от бранша за даване на обезщетения. Договорени са 8 424 339 лв. и са осъществени заплащания на обща стойност 5 973 401 лв..

Заместник-министърът осведоми, че с цел да се усъвършенства достъпът до финансиране в бранш „ Рибарство ", бе въведено потреблението на финансови принадлежности по програмата. „ Считам, че по този метод ще спомагаме още по-активно и пълноценно на бенефициентите при осъществяването на плановете им. Освен това, насочихме своите старания и към популяризирането на положителни практики по програмата измежду необятната общност, което през годините не е правено интензивно ", сподели още Георги Събев.

„ Изпълнението на програмата през последните години устойчиво се усъвършенства и се следи повишение на усвояването на средства ", разяснява Стелианос Митолидис от Групово дело „ Морско дело и риболовство " на Европейска комисия. Според него, програмата способства за постигането на задачите не Европейски Съюз за общата политика за риболовство. И добави, че е належащо да се реализиран задачите заложени до 2023 година и да се обезпечи сполучливата подготовка за идващия програмен интервал.

По време на съвещанието стана ясно, че до края на годината следва да бъдат отворени 19 процедури по тактиките на Местните инициативни риболовен групи (МИРГ). През първото тримесечие на 2022 година се планува да бъдат отворени приеми по девет процедури по ПМДР, според Индикативната годишна работна стратегия. Освен това ще бъдат отворени 40 процедури по тактиките на МИРГ. В този времеви интервал се чака и страната ни да приготви и изпрати публично окончателния вид на програмата за идващия финансов интервал към Европейската комисия.

„ Продължава работата по подготовката на програмен интервал 2021-2027 година, като на 29 октомври 2021 година Управляващият орган изпрати втория план на Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година на нашите сътрудници от Групово дело „ Морско дело и риболовство " на Европейска комисия за неофициални мнения ", означи в умозаключение заместник-министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР