Повече от 1000 декара са унищожени в Огражден планина при

...
Повече от 1000 декара са унищожени в Огражден планина при
Коментари Харесай

Нов пожар изпепели 1000 дка до границата със Северна Македония

Повече от 1000 декара са унищожени в Огражден планина при зародил нов огромен пожар в землището на петричкото с. Зойчене, покрай границата със Северна Македония. Около 200 дка са гори от дъб, бук, габър, кестен, бял бор, а останалите – поземлени парцели, обраснали с храстова растителност и високи треви.

Докато се борят с огнената буря край Чуричене и Долна Рибница, където изгоряха 700 декара гори, в събота горските чиновниците получават сигнал за ново огнище край село Зойчене. Голяма част от екипите на ЮЗДП, РДГ Благоевград, пожарникари и доброволци са пренасочени и съумяват да го локализират в късните часове на съботния ден. Заради мощния вятър огънят още веднъж се разгаря, като към 12.00 часа през днешния ден пожарът към този момент е овладян. 60 чиновници от териториалните поделения на ЮЗДП по поречието на Струма и сега са на място, с цел да предотвратят нови запалвания.

В преодоляването на пожара участваха доброволци от ловно съдружие в Петрич, чиновници от община Петрич и локални поданици. „ ДГС Първомай ” ще сезира кометентните органи за осъществяване на проверяващи дейности за аргументите, довели до големия пожар. Освен материални вреди, горските пожари в Огражден водят и до заличаване на биоразнообразието в региона. Сухоземна костенурка, която е предпазен тип, е едно от дребното животни, избегнали тази зла орис, с помощта на навременната интервенция на горските чиновници.

Само за последните четири дни на територията на ЮЗДП са регистрирани 6 пожара в регионите на Гоце Делчев, Кресна, Първомай, Радомир и София. Общо 133 е броят им от началото на годината досега, което е пет пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Засегнати са 5234 дка, от които 2419 дка са ииироколистни гори, а 2005 дка – иглолистни култури.

Ръководството на ЮЗДП приканва жителите за нараснало внимание и екологична просвета при боравене с огън наоколо до горски територии, а при пожар незабавно да подават сигнал на незабавен телефон 112. Високите температури, сухите треви и вятърът основават екстремална заплаха от пораждане на пожари в горите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР