Повече от 100 световни лидери обещаха да спрат и обърнат

...
Повече от 100 световни лидери обещаха да спрат и обърнат
Коментари Харесай

Над 100 световни лидери се ангажираха да сложат край на обезлесяването до 2030 г.

Повече от 100 международни водачи дадоха обещание да спрат и извърнат процеса на обезлесяване до 2030 година в първото огромно съглашение от конференцията на Организация на обединените нации за климата COP26 в Глазгоу, съобщи Би Би Си.

Планът получи поддръжката на страни, които дружно съставляват 85% от международните гори, в това число и Бразилия, където обезлесяването на Амазония през последните години провокира сериозен отзив по света. Споразумението за запазване на горите планува финансиране от 19,2 милиарда $ под формата на обществени и частни средства.

 Експерти приветстваха този ход, само че предизвестиха, че сходна договорка от 2014 година „ се е провалил в опитите да забави обезлесяването “ и подчертаха, че поетите задължения по новото съглашение би трябвало да бъдат спазени.

Британският министър председател Борис Джонсън, който е хазаин на срещата в Глазгоу, дефинира съглашението като „ невиждано “.

„ Тези страхотни, изпълнени с живот екосистеми, са белите дробове на нашата планета. Те са от значително значение за оцеляването ни. С днешните невиждани обещания ще имаме късмет да сложим завършек на дългата история на човечеството като поробител на природата и вместо това да станем неин страж ", сподели Джонсън.

Част от финансирането ще отиде при разрастващи се страни за  възобновяване на повредена земя, справяне с горски пожари и поддръжка на коренни общности.

Правителствата на 28 страни също ще се ангажират да отстранен обезлесяването от международната търговия с храни и други селскостопански артикули като палмово масло, соя и какао.

Повече от 30 от най-големите компании в света ще се ангажират със прекъсване на вложенията в действия, които са свързани с обезлесяване.

„ Добра вест е, че имаме политически ангажимент за преустановяване на обезлесяването то толкоз доста страни, в това число и доста финансиране, благодарение на което да се реализира прогрес в тази посока “, разяснява проф. Саймън Люис, специалист по климата и горите от University College London.

Той обаче акцентира, че декларацията от 2014 година в Ню Йорк, която бе сходна на сегашната, не е съдействала за прекратяването на обезлесяването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР