Повече от 100 работници в украинската атомна електроцентрала в Чернобил

...
Повече от 100 работници в украинската атомна електроцентрала в Чернобил
Коментари Харесай

Повече от 100 работници са блокирани в украинската атомна централа в Чернобил

Повече от 100 служащи в украинската атомна електроцентрала в Чернобил - мястото на най-тежката нуклеарна злополука в света през 1986 година - са блокирани над 12 дни и не могат да изоставен централата. Още от първия ден на съветската инвазия служащите са блокирани там.

Други 200 украински пазачи, които дават отговор за сигурността на АЕЦ-а, също остават в плен.

Работниците не престават да извършват отговорностите си и се твърди, че атмосферата е спокойна. Пред Военновъздушни сили обаче чиновници споделят, че изискванията вътре са сложни, като храната и медикаментите са лимитирани. Нарастват и опасенията, че стресът може да повлияе на способността им да извършват безвредно отговорностите си в нуклеарната площадка.

Русия споделя, че е осигурила мястото на АЕЦ-а, взаимно с украинската национална армия, само че Украйна оспорва тази теза и твърди, че съветските войски имат цялостен надзор.

Според родственик на един от служащите съветските войски са се съгласили служащите да се сменят, като други застъпят на промяна, само че никой не може да подсигурява сигурността им по време на пътуването им до дома, или сигурността на идващите за последваща промяна чиновници.

Въпреки че към този момент не е работеща електроцентрала, Чернобил в никакъв случай не е бил изцяло зарязан, и централата към момента изисква непрекъснато ръководство. След като реактор номер четири експлодира преди 36 години, другите му реактори продължиха да работят няколко години и цялостен град - Славутич - беше издигнат за настаняване на служащи, които бяха евакуирани след повредата.

Около 2400 души към момента работят на обекта - учени, техници, готвачи, медици и различен спомагателен личен състав, плюс членове на националната армия. В обикновено време служащите се качват на трен от Славутич при започване на промяната си, а по-късно се връщат вкъщи.

Блокираните в централата чиновници към този момент съвсем нямат храна и защото не знаят какъв брой време ще стоят там, се лимитират до едно хранене дневно. Основното им меню включва самун и каши.

В централата няма и места за спане, тъй че хората спят на портативни кревати, по масите и по пода.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че е в контакт с украинската и съветската страни в опит да ръководи сигурността както в Чернобил, по този начин и в настоящите атомни електроцентрали в Украйна, където, съгласно специалистите, следствията от открития спор могат да бъдат по-сериозни. Към момента няма никакви дефинитивни договорености сред страните.

Chernobyl workers` 12-day ordeal under Russian guard
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР