Повече от 100 млн. изключително бедни хора в Африка са

...
Повече от 100 млн. изключително бедни хора в Африка са
Коментари Харесай

Климатичните промени застрашават над 100 млн. души в Африка

Повече от 100 млн. извънредно небогати хора в Африка са застрашени от ускоряването на климатичните промени, които също по този начин могат да разтопят дребното ледници на континента в границите на две десетилетия. Това предизвестява отчет на Организация на обединените нации, съобщи " Франс прес ".

В отчет преди срещата на високо ниво COP26 за климата в Глазгоу, Организация на обединените нации акцентира " непропорционалната накърнимост " на Африка през предходната година от продоволствената неустановеност, бедността и преместването на популацията.

" Изчислено е, че до 2030 година до 118 млн. извънредно небогати хора ще бъдат изложени на суша, наводнения и рискови горещини в Африка, в случай че не бъдат подхванати съответни ограничения за реагиране ", предизвести Хосефа Леонел Корея Сако, комисар по селската стопанска система и земеделието към Комисията на Африканския съюз.

Изключително бедните хора са тези, които живеят с по-малко от 1,90 $ дневно съгласно отчета, съгласуван със Световната метеорологична организация (СМО).

" В Субсахарска Африка климатичните промени би могли в допълнение да понижат брутния вътрешен артикул с до три % до 2050 година ", означи Сако в предговора на отчета.

" Не единствено физическите условия се утежняват, само че и броят на засегнатите хора се усилва ", акцентира тя.

Генералният секретар на СМО Петери Таалас съобщи, че предходната година в Африка температурите са траяли да се покачват, " ускорявайки покачването на морското ниво ", както и рискови метеорологични феномени като наводнения, свлачища и суши, всички знаци на климатичните промени.

" Бързото стесняване на последните оставащи ледници в Източна Африка, които се чака да се стопят напълно в близко бъдеще, алармира за опасността от идна и необратима смяна в системата на Земята ", посочи Таалас.

Миналата година земната маса и водите на Африка са се затоплили по-бързо от междинното за света, се показва в отчета.

30-годишната наклонност на стопляне в интервала 1991-2020 година беше над тази от интервала 1961-1990 година във всички райони на Африка и " доста по-висока ", в сравнение с за наклонността за 1931-1960 година

Темпът на повишаване на морското ниво по тропическите крайбрежия и южния Атлантически океан, както и по продължение на Индийския океан, е по-висок от междинния за света.

Макар и прекомерно дребни, с цел да служат като обилни ресурси от вода, африканските ледници имат висока туристическа и научна стойност и все пак се отдръпват с темпове, по-високи от междинните за света.

" Ако това продължи, това ще докара до цялостно обезледяване до 2040 -те години ", се споделя в отчета.

" Очаква се връх Кения да бъде обезледен десетилетие по-рано, което ще го направи един от първите цели планински вериги, които губят ледници заради провокираните от индивида промени в климата. "

Другите ледници в Африка са в планините Руензори в Уганда и планината Килиманджаро в Танзания.

За да се избегнат още по-високи разноски за помощ при бедствия, СМО прикани африканските страни да влагат в " хидрометеорологична инфраструктура и системи за ранно предизвестие, с цел да се приготвят за ескалиране на рискови събития с високо влияние ".

Той поддържа разширението на достъпа до системи за ранно предизвестие и до информация за цените на храните и времето, в това число с елементарни текстови или гласови известия, информиращи фермерите по кое време да засаждат, напояват или наторяват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР