Повече от 100 икономисти призоваха Европейската централна банка (ЕЦБ) да

...
Повече от 100 икономисти призоваха Европейската централна банка (ЕЦБ) да
Коментари Харесай

Икономисти призоваха ЕЦБ да отпише дълг от €2,5 трлн.

Повече от 100 икономисти приканиха Европейската централна банка (ЕЦБ) да отпусне 2,5 трилиона евро за усилване икономическото възобновяване на еврозоната от пандемията посредством анулация на обществения дълг, който държи , осведоми Агенция Франс Прес.

В отворено писмо, оповестено в няколко огромни вестника във водещи страни в еврозоната, икономистите означават, че 1/4 от обществения дълг на страните, които употребяват евро, в този момент се държи от Европейската централна банка.

С други думи ние си изискуем 25% от нашия дълг и в случай че би трябвало да възстановим тази сума, би трябвало да я намерим на друго място, дали с взимане на нов заем за погасяване на дълга вместо заем за вложения, или посредством увеличение на налозите, или понижаване на разноските , пишат икономистите.

Всички тези три разновидността ще обиден икономическия напредък и ще забавят възобновяване.

Икономистите оферират ЕЦБ да опрости тези задължения в подмяна заричане на страните да похарчат същите средства за зелен преход и обществени планове, което съгласно тях ще докара до приемане на пакет от тласъци в размер на близо 2,5 трилиона евро.

Такъв ход, считат те, незабавно ще даде опция на европейските страни за зелено възобновяване , само че в това време ще помогне и за превъзмогване на обществените, културни и стопански вреди в резултат на здравната рецесия.

Икономиката на еврозоната се

През 2020 година върховен представител на ЕЦБ изключи разновидността за анулация на дълг , като означи, че ще подкопае доверието към еврото.

Икономистите обаче считат, че няма юридически спънки, а по-скоро е въпрос на политическа воля на европейските водачи да употребяват валутните принадлежности в цялостна степен.

Единият от създателите на писмото е Тома Пикети, чиято книга " Капиталът. XXI " го трансформира в " рок звезда " в международната стопанска система.

Писмото е оповестено от Le Monde, El Pais, La Libre Belgique, Der Freitag и Avvenire.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР