Повече от 100 дни не е заседавал Междуведомственият съвет по

...
Повече от 100 дни не е заседавал Междуведомственият съвет по
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Общо 26 компании получиха разрешения и лицензи за дейности, свързани с отбраната

Повече от 100 дни не е заседавал Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет. Специализираният орган издава лицензи и регистрации за действия с артикули, свързани с защитата. Административното блокиране от страната е оставило десетки компании без опция да развиват своята активност - импорт на първични материали, жизненоважни за тяхната активност.

След встъпване в служба на служебния кабинет бяха прегледани всички подадени заявки през миналите месеци и на взаимно съвещание, ръководено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, общо 26 компании получиха своите позволения и лицензи, оповестиха от отрасловото ведомство.

" Това е следващо престъпление, с което бранш, в който десетки хиляди хора работят, е бил блокиран ", разяснява служебният министър.

Той разясни, че според Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост, на всеки 30 дни би трябвало да бъде свиквано съвещание на профилирания орган. Въпреки законовите текстове, неговият предходник не е инициирал сходно съвещание от месец май.

Министър Стоянов описа и за задграничен вложител, който заради административния произвол и неизясненост дали и по кое време ще получи своя лиценз, е обмислял излизане от страната ни.

" Докато аз заемам този пост, министерството ще прави всичко по силите си да улеснява бизнеса, да предизвиква вложенията. Няма да позволи поради безхаберие да губим към този момент докарани нови производства в страната ", безапелационен бе той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР