Повече от 100 000 призрачни полета ще се осъществят над

...
Повече от 100 000 призрачни полета ще се осъществят над
Коментари Харесай

Защо над Европа все още се извършват призрачни полети

Повече от 100 000 " призрачни полета " ще се осъществят над Европа тази зима, съгласно неотдавнашен разбор на Грийнпийс. Щетите за климата съгласно еко деятелите, може да се сравнят с годишните излъчвания на над от 1,4 милиона автомобила.

Главният изпълнителен шеф на Lufthansa Карстен Шпор съобщи наскоро в изявление, че Lufthansa Group може би ще извърши 18 000 празни полета през шестмесечния зимен сезон, просто тъй като е длъжна.

Проблемът е, че законите на Европейски Съюз на процедура не задължават самолетите да летят с хора

Ако се вземе поради това, че въздушният трафик на Lufthansa съставлява 17% от европейския пазар, Грийнпийс счита, че общият брой на " полетите-призраци " в Европа ще генерира 2,1 милиона тона въглероден диоксид.

" Този тип полети не са празни или " призрачни полети ", сподели представител на самолетната компания " Brussels Airlines (част от групата Lufthansa) пред CNN. " Това са постоянни полети, с малко резервирани места, заради пандемията. Въпреки слабото търсене, Lufthansa Group Airlines би трябвало да извършва тези полети, с цел да продължи да има права за политане и кацане в центровете и огромните летища в Европейски Съюз " (така наречените слотове).

От Lufthansa споделят, че рецесията с новия вид " довежда до редица ограничавания за пътешестване и случаи на заболяване измежду чиновниците. Това освен понижи предходната наклонност на възобновяване, само че и провокира забележителен спад в търсенето ", споделят от компанията.

" Борим се с климатична рецесия, а излъчвания в Европейски Съюз от транспортният бранш порастват с най-бърз ритъм, а тези полети " са единствено върхът на айсберга ", споделя Хервиг Шустер, представител на асоциация " Европейска подвижност ". " Би било безконтролно от страна на Европейски Съюз да не предприеме нещо, с цел да приключи полетите-призраци и да забрани полетите на къси дистанции, където ж-п връзка ", прибавя той.

Причината, заради която самолетните компании не престават да правят тези скъпи полети, е елементарна. Дори когато няма пасажери, самолетните компании са длъжни да съблюдават времето си по график и по направления. " Ако излитате от едно място, би трябвало да знаете, че можете да кацнете в несъмнено време на друго ", споделя Пол Стийл от IATA.

Има предписание, което гласи, че в случай че самолетна компания употребява сполучливо своя слот (интервал от време, през който е позволено излитането на самолета) най-малко 80% от времето, то ще й бъде позволено да резервира слота през идващия сезон.

Aвиокомпаниите търгуват с тези
слотове с рекордни покупко-продажби. Подобен е случая с Oman Air, за която се оповестява, че е платила 75 милиона $ за слотове за политане и кацане в Хийтроу при започване на 2016 година През март 2017 година SAS Scandinavian Airlines продаде два слота в Хийтроу на American Airlines за 75 милиона $. Обикновено самолетните компании пазят тези детайлности по договорите в загадка.

Слотовете могат да се търгуват и по други способи, като да вземем за пример замяна сред превозвачи.

Междувременно професионалната асоциация на летищните оператори Airports Council International Europe (ACI), в която членуват над 500 летища в 55 страни, изрази безпокойствие от ескалиращата политическата изразителност към полетите-призраци. Според нея се слагат под подозрение причините на превозвачите, че призрачните полети са неизбежни, написа money.bg.

" Няколко самолетни компании настояват, че са принудени да извършват " празни " полети, с цел да запазят правата за потребление на летищните
слотове. Няма безусловно никаква причина това да е действителността ", споделя генералният шеф на ACI Европа Оливие Янковец.

В последна сметка обаче призрачните полети ще спрат едвам когато вируса Covid е изцяло овладян и местата в самолетите бъдат цялостни с пасажери, които заплащат билети.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР