Повече от 1,2 милиона души са починали по света през

...
Повече от 1,2 милиона души са починали по света през
Коментари Харесай

Над 1,2 млн. са смъртните случаи в света през 2019 г. поради антимикробна резистентност

Повече от 1,2 милиона души са умряли по света през 2019 година от инфекции, породени от бактерии, резистентни към антибиотици, съгласно най-голямото изследване на казуса досега. Оценката на световните смъртни случаи заради антимикробна устойчивост (AMR), e оповестена в списание The Lancet и се основава на разбор на данните 204 страни, осъществено от екип интернационалните откриватели под управлението на Университета на Вашингтон, Съединени американски щати.

Те пресмятат, че до пет милиона души са умряли през 2019 година от болести, в които AMR е изиграла роля - в допълнение към 1,2 милиона смъртни случая, които е предизвикал непосредствено. През същата година се счита, че СПИН е предизвикал 860 000 смъртни случая, а маларията - 640 000.

Повечето от смъртните случаи от AMR са породени от инфекции на долните дихателни пътища, като пневмония, както и тежки инфекции, които могат да доведат до сепсис, регистрират откривателите.

Те означават също по този начин, че инфекциите с MRSA - резистентен на метицилин Staphylococcus aureus) са били изключително гибелен, а по този начин също и че E. coli и няколко други бактерии също са били свързани с високи равнища на лекарствена устойчивост.

На базата на разбор на пациентски досиета от лечебни заведения, изследвания и други източници на данни, откривателите са стигнали до извода, че дребните деца са изложени на максимален риск, като почти 1 на всеки 5 смъртни случая, свързани с AMR, е измежду децата под 5-годишна възраст.

По-бедните страни са най-силно наранени, само че антимикробната устойчивост заплашва здравето на всички, се показва още в отчета. Учените предлагат също по този начин незабавни вложения в нови медикаменти и по-разумно потребление на сегашните, с цел да се предпазите от тях.

Прекомерната приложимост на антибиотици през последните години за тривиални инфекции е довела до това, че те стават по-малко ефикасни против съществени инфекции. Хората умират от постоянно срещани, лечими по-рано инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват, са станали устойчиви на лекуване, напомнят от изследователския екип.

Водещи медици от Обединеното кралство неотдавна предизвестиха, че антимикробната устойчивост (AMR) е „ скрита пандемия “, която може да се появи след COVID-19, в случай че антибиотиците не бъдат предписани отговорно.

Най-много смъртните случаи заради AMR се записват в Африка, в страните на юг от Сахара, както и в Южна Азия - 24 смъртни случая на 100 000 души от популацията, а равнището им е най-ниско в страните с високи приходи – 13 умряли на 100 000 души.

Проф. Крис Мъри от Института за здравни индикатори и оценка към Университета на Вашингтон разяснява че новите данни разкриват същинския мащаб на антимикробната устойчивост в международен мащаб и са явен сигнал за нуждата от незабавни дейности, Други специалисти считат, че по-доброто наблюдаване и следене на равнищата на AMR в другите страни и райони също е от огромно значение.

Д-р Раманан Лаксминараян от Центъра за динамичност, стопанска система и политика на болесттите във Вашингтон е безапелационен, че световните разноски за справяне с AMR би трябвало да се покачат до равнищата, които се изразходват за други болести.

„ Разходите би трябвало да бъдат ориентирани към попречване на инфекциите преди всичко, като се подсигурява, че съществуващите антибиотици се употребяват вярно и рационално, както и за създаването и стартиране на нови антибиотици на пазара. Голяма част от света е изправена пред предизвикването на неприятния достъп до налични, ефикасни антибиотици – и на този проблем би трябвало да се огледа сериозна – това е и апелът към политическите и здравните водачи на всички места по света “, добави доктор Лаксминараян.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР