Повече направления и увеличение на бюджетите на лечебните заведения. Това

...
Повече направления и увеличение на бюджетите на лечебните заведения. Това
Коментари Харесай

Край с липсата на направления! Дават повече пари за здраве от 2019-а

Повече посоки и нарастване на бюджетите на лечебните заведения. Това са част от новите правила, по които ще работят лекари и лечебни заведения през идната година. Анексът към Националния рамков контракт беше подписан в Министерство на здравеопазването. В него са заложени и ограничения за стягане на контрола в лечебните заведения, оповестява Българска национална телевизия.

Бюджетът на Здравната каса за идната година е повишен с съвсем половин милиард лв.. А в анекса към Националния рамков контракт е написано нарастване на цените и дейностите, които ще заплаща касата, изясни здравният министър.

 

„ Създали сме условия за по-голяма задоволеност както при пациентите, по този начин и при изпълнителите на здравна помощ ”, сподели Кирил Ананиев.

Направленията за проучвания и прегледи при експерт следващата година ще се усилят с към 5%.

Личните лекари към този момент ще издават единствено посоки за планов банкет в болница. Ако са нужни спомагателни проучвания ще се вършат в лечебните заведения.

„ Болният ще стигне до болничното заведение пък там ще му се даде едно листче общопрактикуващ доктор да му направи не знам си какво пък отново да отиде в болничното заведение. Като в самата клинична пътека се заплащат тези проучвания. Крайно време е тази процедура да спре ”, сподели доктор Николай Брънзалов, който е джипи.

Бележките за имунизации и профилактични прегледи нужни за учебно заведение и детска градина остават безвъзмездни. Свидетелството за брак обаче ще се заплаща по ценоразпис на персоналния доктор. Камери ще следят входовете на ангиографските зали. Целта е да се наблюдава по кое време доктор и пациент влизат за намеса.

Болниците няма да могат да одобряват пациенти, в случай че леглата, с които разполагат са заети. А Здравната каса ще следи посредством електронна система дали правилото се съблюдава.

За момента цените на клиничните пътеки за най-съвременната лъчетерапия не се трансформират. Касата ще следи разноските и в случай че се наложи ще вкара нови правила след първото тримесечие на 2019 година

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР