Повече места в университетитеПо-високи заплати, които да задържат следващите за

...
Повече места в университетитеПо-високи заплати, които да задържат следващите за
Коментари Харесай

Гласят по-високи заплати за медицинските сестри

Повече места в университетите
По-високи заплати, които да задържат идващите за медицински сестри у нас, планува Здравното министерство. Така от тази образователна година в Медицинския университет в Пловдив са признати с 20% повече студенти в компетентност здравна сестра. Сега броят им е 120, споделя ректорът проф. Марияна Мурджева, съобщи БНР.

“Една част от тези бройки са за Пазарджик, където нашите изследвания с Общината откриха едно нараснало предпочитание за медицински сестри от този град и района. Ще имаме и практическо клинично образование в една от лечебните заведения там”.

Здравното министерство планува при специализация в държавна болница по клинични специалности, заплащането да е не по-малко от 2,5 минимални заплати или 1625 лева

“Една от аргументите сестрите да не остават у нас, е ниското възнаграждение, свръх натоварването и неприятните условия на труд”, уточни проф. Мурджева.

Съотношението медицински сестри - лекари би трябвало да е две към едно. По данни на Национален статистически институт към декември 2020 година, то е по-малко от една сестра на доктор. България се подрежда на второ място след Гърция по дефицит на сестри. На 100 хиляди души се падат 435, за съпоставяне междинният брой в Европейски Съюз е 850 на 100 хиляди.

През последните години е повишен броят за банкет в тази компетентност. За предходната година със 105 места. Така в медицинските университети у нас са постъпили 714 бъдещи медицински сестри.
По данни на Здравното министерство, междинната брутна месечна заплата на експерт по здравни грижи у нас е 2 хиляди лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР