Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина.

...
Повече хора ще получават обезщетения при фалит на работодателя догодина.
Коментари Харесай

Какви промени се готвят при фалит на фирми?

Повече хора ще получават компенсации при банкрут на работодателя следващата година. Има вид да отпадне въобще срокът за кандидатстване за компенсации при неплатежоспособност на компанията - това разгласи общественият министър на труда Бисер Петков в студиото на " Денят стартира ". Проектопромените в трудовото право се отсрочват към този момент няколко месеца. Очаква се скоро депутатите да одобряват окончателните текстове.


Какво гласят готвените промени. Първата - Инспекцията по труда да може да завежда искове за неплатежоспособност, когато работодателят не е плащал на най-малко 1/3 от чиновниците си повече от два месеца. Досега въобще нямаше държавна институция, която може да предяви сходно искане. Втората смяна е да се усили броят на хората, които имат право на обезщетение при банкрут на компанията.

Идеята е да се усили срокът за кандидатстване към фонда за компенсации - в този момент сред момента на преустановяване на контракта досега на оповестяването на заможност не би трябвало да са минали повече от 3 месеца - като изискване. Предложението е този период да се усили и да стане 12 месеца или даже въобще да отпадне. Ако това стане, повече хора ще могат да се възползват от събраните във фонда средства - които са към 250 милиона лв.. Промяната обаче най-вероятно ще влезе със забавяне - не от 1 януари, а от лятото. Вижте по какъв начин това ще се отрази на хората.

Историята на Петър Игнатов ви разказахме още през лятото. Работодателят му стопира да заплаща. След месеци наред без заплата той въпреки всичко съумява да приключи контракта си. Фирмата обаче не е във банкрут и действително Петър не може да получи обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията.

Петър Игнатов: Оказва се, че до момента в който не бъде заведено дело за неплатежоспособност или компанията да е в неплатежоспособност, служащият не може и няма право да си вземе възнагражденията. Това на процедура е невероятно, тъй като срокът е единствено три месеца.
С новите оферти Инспекцията по труда ще може да помогне на хора като Петър. Тя ще има правото да заведе иск за банкрут, а хората да получат по-бързо компенсациите си. Освен това се възнамерява и срокът да се удължи или въобще да отпадне. Проблемът обаче е, че измененията ще влязат в действие със забавяне, едвам през лятото. Така Петър може въобще да не получи дължимото, тъй като още веднъж ще е изминал срокът за кандидатстване.

Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: М оже да се получи за част от служащите това, че не биха могли да упражнят правото си на обезщетение от фонда за гарантиране на вземанията на служащите.
Ако измененията не влязат в действие от 1 януари, най-малко 5000 служащи ще бъдат ощетени. По думите на обществения министър, забавянето се постанова, с цел да може Инспекцията по труда да се приготви.

Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: Н ай-малкото, тъй като е належащо смяна в устройствения устав на организацията, с цел да не паднат исковете на официално съображение. Хасан Адемов - предс. на Комисията по труда и соц. политика в Народно събрание: Б еше решено, че ГИТ сега не разполага с административен потенциал, би трябвало да бъдат назначени в допълнение адвокати.
Така Петър и останалите хора в неговото състояние могат единствено да се надяват да отпадне срокът, който ги лимитира по кое време да подават документите и дали да получат неплатените си заплати.

Предстои депутатите да гласоподават новите промени на второ четене в пленарната зала. В студиото на " Денят стартира " общественият министър заяви още, че следващата година отпущането на пенсии ще става по-лесно. Няма да се постанова работодателите да издават на хартия така наречен УП-та или удостоверения за приход. Всичко това ще става по електронен път.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР