Повече хора са принудени да си купят стаж, за да

...
Повече хора са принудени да си купят стаж, за да
Коментари Харесай

Лошо: Все повече българи са принудени да си купят стаж, за да се пенсионират

Повече хора са принудени да си купят стаж, с цел да се пенсионират. Причината са непрекъснатото нарастване на изискуемия стаж за пенсия.

За първите три месеца на тази година стаж за пенсия са купили 337 индивида, като за това са платили над 5,667 млн. лв..

За съпоставяне през същия интервал на предходната година, с цел да се пенсионират са си платили 270 индивида, но пък това им е коствали над 7,277 млн. лв.. повода е множеството недостигащ стаж, който са закупили, демонстрират още данните на Национален осигурителен институт.

Общо през предходната година стаж за пенсия са си купили близо 4100 индивида, като сумата от платените вноски възлиза на над 24,432 млн. лв..

Цената на месец стаж, който може да се купи, е 19,8% от минималния застрахователен приход на самоосигуряващите, който от 1 април предходната година стана 710 лв., колкото остана и през тази, съобщи Pariteni.bg.

Така за всеки месец недостигащ стаж сумата е 140,58 лева. Година стаж коства 1686,96 лева, а цялостните 5 години - 8434,8 лева Всеки може да си купи до 5 година даже да не му следва скоро пенсиониране.

За стаж се зачита образованието в университет, само че той също се заплаща. Сделки може да вършат и към този момент навършили възрастта хора. Плащането става по банков път, само че би трябвало да се издаде и уверение от отделение на Национален осигурителен институт, с цел да бъде приета договорката. Този стаж не се употребява за пресмятане на пенсията.

Висшистите може да купят стаж единствено за интервала на образованието, който е вписан в образователния проект, в случай че не са работили, до момента в който следват, а дамите да не са били и по майчинство. Те би трябвало да показват и тапия от университет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР