Повече детски и спортни площадки в Българово поискаха от Сдружението

...
Повече детски и спортни площадки в Българово поискаха от Сдружението
Коментари Харесай

Сериозен интерес и предложения провокираха срещите – дискусии на МИГ Камено – Бургас

Повече детски и спортни площадки в Българово желаеха от Сдружението на майките в града. Съоръженията ще могат да се употребяват, както от деца и младежи, по този начин и от самодейните клубове.



Идеята им беше споделена на среща – полемика, част от разяснителната акция на МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА КАМЕНО – БУРГАС по селата в двете общини.



В срещите взеха присъединяване Ваня Зунева - координатор на плана, Румяна Сотирова, общински консултант от Камено, Неби Кехая - специалист по плана.



Целта им е да бъдат чути мнението и потребностите на локалния бизнес, жителите и представителите на обществения бранш. На база събраната информация, ще бъде написана Стратегия, с която МИГ-а ще кандидатства за финансиране на концепциите.



Поради многочислените запитвания и интерес на хората в Българово към бъдещата Стратегия бяха проведени две дискусионни събития.

Пчеларите от града изявиха предпочитание да се включат в бъдещите ограничения по програмата. Интерес към Стратегията към МИГ-а демонстрираха от Дома за възрастни хора. Техните питания бяха за закупуване на фотоволтаични панели. Служители от обществения бранш предложиха, посредством Програмата да се влага в различни източници на сила, с цел да се усъвършенстват разноските за електричество на детската градина, учебно заведение, читалище и кметство. Една от концепциите бе за създаване ветрогенераторен парк.



Кметът на Българово Йордан Йорданов показа, че дружно с кмета на Община Камено, имат обща концепция за създаване на публично пазарище, ситуирано до гара „ Българово “. МИГ-ът е една прелестна опция за финансиране на желанието им.

По програмата разяснителни срещи се организираха още в Камено, Българово и селата Равнец, Трояново, Маринка.

Кметът на община Камено Жельо Вардунски, който е и ръководител на УС на МИГ Камено -Бургас, разяснява на първата уводна среща, че е значимо всички заинтригувани страни да се срещнат със Стратегията и да вземат участие в нея.



„ Необходимо е в нея да е участват представители от всички браншове, тъй като бъдещето финансиране ще помогне, както на община Камено, по този начин и за развиването на селата от Бургас “, сподели Жельо Вардунски. Той е безапелационен, че дейното присъединяване на всяко съсловие, ще помогне за съответно обезпечаване на потребностите за развиване на общините и дребните региони.



Интересни оферти направиха и земеделците и бизнесмените от селата Трояново и Винарско. Според тях в бъдещата Стратегия би трябвало да бъдат заложени повече средства за обществения бранш и облагородяването на района. Те са уверени, че това ще способства за привличането на нови вложения и урбанизиране на селата.

На срещата в село Маринка локални производители желаеха обособяването на фермерски пазар. Голяма част от популацията в селата Димчево, Маринка, Твърдица и Извор са земеделци и желаят да осъществят своята продукция непосредствено към краен консуматор. Бургаското село Маринка се намира на основно място, наоколо до огромните курорти по Южното Черноморие и е част от пътя Бургас - контролно-пропусквателен пункт Малко Търново. Земеделците имат вяра, че обстоен пазар ще придобие интерес за малко време и ще доближи сериозен мащаб.

Целта на МИГ е да сплотява сътрудниците от обществения и частния бранш, да бъдат добре уравновесени и представителни за съществуващите локални групи по ползи, произлезли от другите социално-икономически браншове в региона. На равнище на взимане на решения, частните сътрудници и асоциации би трябвало да съставляват най-малко 50% от локалното партньорство.

Поради позитивните резултати от предходните два програмни интервала, през новия методът усилва териториалното си покритие, резервира доста фондовото финансиране и се усилва общият му бюджет на 378 млн. евро, от които към 75% се обезпечават от Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони (СПРЗСР).

Предвижда се нарастване на оптималния бюджет от СПРЗСР за всяка тактика, като за МИГ с население до 15 хиляди поданици той е 2.3 млн. евро, а за МИГ с над 15 хиляди поданици - е 3 млн. евро.

На идващия стадий ще бъдат обсъждани и съответните цели и действия на бъдещата тактика, когато всеки ще има опция да даде своето мнение и коментар за развиването на своя бизнес, улица и обитаемо място.

Припомняме, че акцията е ориентирана към всички, които имат предпочитание да основат собствен бизнес или земеделско стопанство, да развият към този момент съществуващо дружество без ограничаване в областта на активност (производство, услуги, отглеждане на животни, растениевъдство и др.) или имат концепция с публично потребна и обществена цел, да вземат участие в разискването на опциите за нейното осъществяване на процедура – по какъв начин тази концепция да се осъществя и по какъв метод да бъде финансирана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР