Повече дела за престъпления против паричната и кредитната система и

...
Повече дела за престъпления против паричната и кредитната система и
Коментари Харесай

13 дела за злоупотреби с европари в Окръжната прокуратура във Варна за година

Повече каузи за закононарушения срещу паричната и кредитната система и повече досъдебни производства за данъчни закононарушения регистрира Окръжна прокуратура – Варна за 2021 година.

Окръжна прокуратура-Варна регистрира своята активност за 2021 година на заседание, провело се през днешния ден – 1 април.

В съвещанието взеха присъединяване господин Борислав Сарафов – заместител на Главния прокурор на Р. България по следствието и шеф на Национална следствена служба, административният началник на Апелативна прокуратура - Варна Владимир Чавдаров и заместникът му прокурор Станислав Андонов, както и представителят на структурата - прокурор Стефка Якимова. Събитието бе почетено и от ръководителят на Окръжен съд - Варна Марин Маринов.

Административният началник на Окръжна прокуратура - Варна Красимир Конов срещна присъстващите с работата на структурата за миналата 2021 година и стартира с отчитането на една извънредно добра наклонност - решаването на преписките в края на интервала, което е добра процедура от миналата 2020 година и се резервира и все още. 97,3 % от преписките на произвеждане през 2021 година са решени.

Общият брой на преписките, по които прокурорите от района са работили през предходната година, е 18282. Броят на преписките на произвеждане удостоверява наложилата се пет годишна обща наклонност към намаляването им, след пик през 2014 година.

П рез 2021 година новообразуваните каузи са 7234, представляващи 53,8% от общо следените досъдебни производства , които са 15286. Основният дял в делата на произвеждане съставляват тези по общия ред, водени от проверяващ служител на реда,. Бързите производства през миналия регистриран интервал са 753.

За поредна година най-разпространените закононарушения остават кражбите - регистрирани 2878 , които са на второ място по импортирани в съд прокурорски актове за интервала. И през миналата година остава забележителен броя на т.нар „ транспортни закононарушения “ в структурата на престъпността в правосъдния регион на Оперативна програма – Варна. Положителна е наклонността, че те са намалели с 32 бр. по отношение на 2020 година и с 160 броя по отношение на 2019 година.

През отчетната 2021 година Районна прокуратура - Варна е работила по 176 новообразувани каузи по член 355 от Наказателен кодекс, в които става дума за нарушение на противоепидемичните ограничения срещу разпространяването на ковид инфекцията в страната.

Налице е спад в закононарушенията срещу личността по отношение на 2020 година – 696 при 721 за предходния регистриран период; спад в закононарушенията срещу правата на жителите по отношение на миналата година; спад в Директива за птиците за закононарушения срещу собствеността – 3645 за 2021 година и 3846 за 2020 година; понижение при документните закононарушения – 206 за предходната, при 240 за миналата година.

Анализът демонстрира увеличение на финансовите закононарушения – растежът е с 26 броя, регистрирани са 76 такива престъпления; увеличение на относителния дял компютърните закононарушения – 15 за 2021 година и 9 за 2020 година; увеличение на делата, формирани за закононарушения срещу реда и публичното спокойствие; понижаване на относителния дял на общоопасните закононарушения по отношение на 2020 година.

През отчетния интервал са завършени 8046 досъдебни производства, което е 52,6% от общо следените каузи. Запазва се позитивната наклонност за привършване на огромен % от делата в законов период - 98,8 %. Делът на същите е 98,6% за 2020 година, налице е стабилитет в този индикатор по отношение на миналата година.

През 2021 година решени от прокурорите на ОП-Варна по отношение на следените каузи, съставляват 74,4%. Общият брой импортирани в съда през 2021 година прокурорски актове са 1680 против 1867 лица. За съпоставяне през 2020 година те са 1659. Относителният дял на обвинителните актове по отношение на общо импортираните в съда актове е 64,5 % (1081 обвинителни акта), при 65,2 % за 2020 година. Относителния дял на споразуменията по отношение на общо импортираните в съда актове е 23 % - 386 съглашения.

Предложенията за освобождение от наказателна отговорност по чл.78а от Наказателен кодекс по отношение на общо импортираните в съда актове е 12,7 % или 2013 броя.

През 2021 година общият брой на правосъдните актове, получени за осъществяване в Оперативна програма – Варна и районна прокуратура – Варна, възлиза на 954 бр. През 2020 година той е бил 913. Най-голям е броят на получените за осъществяване правосъдни актове, с които е наложено наказване „ отнемане от независимост “ , а точно – 458 бр., което бележи нарастване с 9.6 % по отношение на 2020 година Броят на правосъдни актове с наложено наказване „ пробация “ е 198, наложено наказване „ отнемане от права “ има в 311 случая, а наказване „ публично неодобрение “ е наложено по 18 каузи.

Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов направи къс анализ на някои от следствията, формирани по каузи от необикновен публичен интерес.

Броят на делата с предмет пране на пари се резервира релативно идентичен с този от миналата година - 31.

Делата за трафик на хора през 2021 година са 14 , като за съпоставяне през 2020 година са следени общо 20 производства.

Наблюдаваните през 2021 година каузи за корупционни закононарушения са 134 за 2021 година, същият е броят им и за миналата 2020 година. През отчетната година от всички следени досъдебни производства от тази категория, най-характерните и най-често проявяващи се корупционни закононарушения са тези по т.3 от Каталога на корупционните закононарушения, а точно „ Злоупотреба със служебно състояние на длъжностни лица и закононарушения на недлъжностни лица с евентуален корупционен претекст “.

Наблюдавани са общо 13 каузи с предмет злоупотреби с пари на фондове на Европейски Съюз , като за съпоставяне през 2020 година те са били 11.

Работата по линия на закононарушения срещу паричната и кредитната система – правене и пробутване в послание и потребление на неистинен и преправени парични и други знаци и платежни принадлежности е повишена – следените досъдебни производства са 344. През 2020 година те са били 287 броя. Налице е нарастване с 20 % спрямо предходния регистриран интервал.

През 2021 година в региона на Оперативна програма - Варна са следени общо 310 досъдебни производства за данъчни закононарушения, от които максимален дял имат тези, свързани с Данък добавена стойност, чийто брой е 145. Констатира се нарастване с 8% на следените досъдебни производства по отношение на 2020 година

В края на доклада обичайно бяха обрисувани главните цели в активността за 2022 година. Беше обърнато особено внимание на положителните практики и положителните резултати от 2021 година, като пожеланията бяха за това актуалната да бъде още по-успешна за всички представители на прокуратурата.

Засилване използването на екипния принцип при следствие на делата за тежки закононарушения и на делата от необикновен публичен интерес и срочното решение на преписки и производства са едни от главните задания на магистрати и чиновници от Окръжна прокуратура – Варна. Заедно с това те ще работят за потребление в оптималната степен на ресурса на следователите за възлагането им на каузи, както и за засилен надзор на следствията против едни и същи обвинен.

Активна работата по делата за корупционни закононарушения и за закононарушения, свързани със корист със средства на Европейски Съюз ; усилване на взаимоотношението по делата за данъчни закононарушения с органите на Национална агенция за приходите и деен мониторинг по отношение на делата за закононарушения с предмет наркотични субстанции и трафик на хора също са в основата, върху която следва да се надгражда за възстановяване на работата като цяло и реализиране на още по-добри резултати през актуалната 2022 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР