„Поуките от кризата с COVID-19 ни показаха, че с ангажираност,

...
„Поуките от кризата с COVID-19 ни показаха, че с ангажираност,
Коментари Харесай

Мария Габриел предлага ангажираност и стратегически инвестиции за подобряване на образованието

„ Поуките от рецесията с COVID-19 ни демонстрираха, че с ангажираност, стратегически ориентирани вложения, съгласуваност и съдействие за продан на положителни практики на национално и европейско ниво, просветителните системи могат да станат по-устойчиви, приобщаващи и по-добре готови за цифровата епоха. Необходими са повече вложения в съгласуваност, съоръжение, цифрови умения и компетентности, образование на учители, качествено наличие, цифрови педагогичен способи. Европейският метод към цифровизацията слага жителите и техните ползи в центъра на вземането на решения “. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел по време на Европейската бизнес среща на върха, която сплоти политически водачи, бизнес и гражданско общество в полемики отдадени на възобновяване на европейската стопанска система и реализиране на по-екологосъобразен, дигитален и резистентен Европейски съюз. Цифровият формат разреши включването на 10 000 участници във форума.

По отношение на цифровата промяна, комисар Габриел сложи акцент върху новия План за деяние в региона на цифровото обучение. Тя акцентира и на пакета от ограничения, който Европейската комисия предприе, в това число огромния проект за възобновяване на Европа Next Generation EU. В края на септември българският еврокомисар показа дълготрайна визия за създаване на европейско просветително пространство, възстановяване на цифровата просветителна екосистема и цифровите умения на всички жители. Планът за деяние в региона на цифровото обучение предлага съответни дейности в тези области.

„ Навлизаме във етапа на осъществяване на проекта за деяние в региона на цифровото обучение. Дистанционното образование не може да размени присъственото образование и това не е нашата цел. Но то става все по-важна част от модерните просветителни системи. Ето за какво е належащо да обединим старания на локално, районно и европейско ниво и да подсигуряваме, че цифровото обучение работи за всички “, разяснява Мария Габриел.

В този подтекст, тя притегли вниманието върху съответни начинания свързани със наличието, инструментите и платформите в региона на цифровото обучение, както и засилено съдействие на ниво Европейски Съюз посредством основаване на Европейски дигитален център. При ловко и дейно използване от преподавателите, цифровите технологии могат доста да подкрепят висококачественото и приобщаващо обучение. Те могат да улеснят по-персонализираното, гъвкаво и насочено към учащите се образование. „ Ще разработим общи насоки за учителите и преподавателите за поощряване на цифровата просветеност и битка с дезинформацията “, съобщи Мария Габриел.

Българския еврокомисар открои и ролята на дамите при вземането на решения в процеса на възобновяване от рецесията. С поддръжката на Европейския институт по нововъведения и технологии ще се насърчи присъединяване на дамите в обучение и образование в региона на техническите и инженерните науки (STEM). Амбицията е 40 000 дами да получат уместно образование в сфери като изменението на климата, устойчивата сила, цифровите технологии и други Друга основна самодейност е създаването на етични насоки по отношение на изкуствения разсъдък. Те ще бъдат съпроводени от стратегия за образование на научни откриватели и студенти, като се планува 45 % от участниците в образованието да бъдат дами.

„ Цифровият преход не може да бъде сполучлив без мощна поддръжка за цифровата просветеност и развиването на цифровите умения на всички жители. Необходимо е да поставим взаимни старания. Цифровата промяна може да се трансформира в действителност единствено посредством мощни партньорства, съдействие и деен разговор, включващи учащи, преподаватели, родители, гражданско общество, бизнеса “, заключи Мария Габриел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР