Потвърждаването на 6 спринтови състезания увеличи бройката на надпреварите, които

...
Потвърждаването на 6 спринтови състезания увеличи бройката на надпреварите, които
Коментари Харесай

Две квалификации във Формула 1 през 2024?

Потвърждаването на 6 спринтови надпревари усили броя на конкуренциите, които следващата година ще носят точки в международния шампионат във Формула 1 на 30 в границите на 24 спортни уикенда. Но това е едвам първата фаза на измененията в организацията на уикендите, които стартират след сполучливото налагане на новите механически правила, влезнали в действие от началото на този сезон.

Преговорите за увеличението на спринтовете надпревари двойно - от 3 на 6 вървяха доста мъчно сред Формула 1 и ФИА, като до съглашение се снтигна едвам след конкуренцията на “Монца ” и малко преди Сингапур. Но пък Световният съвет на ФИА към този момент утвърди измененията.

Вече обаче се разискват още промени, само че за сезон 2024, като те са подчинени на това спортните уикенди да станат по-интересни и почитателите да гледат повече съревнования. Логично е да чакаме понижаване на броя на свободните тренировки, които в този момент са три. Може би най-интересната концепция е обвързвана с удвояването на квалификациите - от една на две, като те ще бъдат отделени една от друга.
 Отборите във Формула 1 не са удовлетворени от държанието на ФИА Отборите във Формула 1 не са удовлетворени от държанието на ФИА
Така в петък ще има една свободна подготовка, след нея ще има подготовка, което ще дефинира стартовата решетка за спринтовото съревнование в събота следобяд. А в събота заран ще има още една подготовка, резултатите от която пък ще се употребяват за оформяне на стартовата решетка за главното съревнование в неделя. Но към този момент тези хрумвания единствено се разискват. За да бъдат признати се изискват 28 от 30-те гласа в комисията за Формула 1 на ФИА. Което изяснява и за какво те ще се разискват за сезон 2024.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР