Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на

...
Потвърждаваме нашата силна подкрепа за надеждна перспектива за присъединяване на
Коментари Харесай

България, Хърватия, Гърция и Румъния подкрепиха Северна Македония и Албания за ЕС

Потвърждаваме нашата мощна поддръжка за надеждна вероятност за присъединение на страните от Западните Балкани и за тяхното бъдеще в Европейски Съюз. Това стана ясно от обща декларация подписана от външните министри на България, Хърватия, Гърция и Румъния подписана в Ню Йорк.

Те декларират, че разширението на Европейски Съюз е взаимоизгоден развой , както за Европейски Съюз, по този начин и за страните от Западните Балкани, и съставлява стратегическа инвестиция в сигурността, стабилността и просперитета на Европа.

Според тях за Европейски Съюз е от първостепенно значение да обезпечи цялостния прогрес на района , учреден на самостоятелните заслуги и осъществяването на прецизни, само че обективни условия.

В декларацията външните министри удостоверяват поддръжката си за започване на договаряния за присъединение с Албания и Република Северна Македония при съблюдаване на одобрените условия, по-специално тези за добросъседските връзки.

Те са на мнение, че започването на договарянията за присъединение ще даде опция на тези две страни да се съсредоточат повече върху нужните промени, до момента в който в това време Европейски Съюз ще може да следи от близко техния прогрес по осъществяването на откритите условия и критерии, в това число осъществяването на двустранни контракти, благоприятстващи добросъседството в района като Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония и Преспанското съглашение сред Гърция и Република Северна Македония.

Четиримата външни министри са уверени, че политиката на разширение ще бъде на предпочитано място в дневния ред на Европейски Съюз в границите на мандата на идната Европейска комисия, с цел да се форсира напредъка през идващите пет години и да се обезпечи ясна вероятност за бъдещето на процеса на присъединение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР