"Потвърдените случаи на COVID-19 в страна до момента са 402

...
"Потвърдените случаи на COVID-19 в страна до момента са 402
Коментари Харесай

Ангелов: Над милион българи са защитени от COVID-19

"Потвърдените случаи на COVID-19 в страна досега са 402 497. Заедно с имунизираните минават 1 милион. Над 1 милион българи са предпазени към сегашния миг от COVID-19 ". Това съобщи министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов.
„ В последна сметка не би трябвало да бъдем скромни. Постигнахме извънредно доста спрямо други страни в битката с пандемията”, сподели още той.
„ Ние българите си връщаме от ден на ден и повече естествения живот. Постигнахме го с помощта на всички, с помощта на съблюдаване на мерките”, уточни Ангелов.
„ Постигнатата заболеваемост за 14-дневен интервал от 332 на 100 хиляди ни слага на 18-то място в Европейски Съюз. По този индикатор на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2ро място след Унгария в Европейски Съюз. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония”, уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
По думите му в 10 области в страната са със заболеваемост под 300 на 100 хиляди души. Само 7 области са със заболеваемост сред 400 и 500 на 100 хиляди души. „ Хубаво е, че седмичната категоричност на тестванията продължава да спада и се движи под 10 %. И хората, признати в интензивни отделения и смъртността съблюдават тази тенденция”, уточни той и прикани за отговорно държание, което ще ни докара до щастливи празници и продължение на наклонността за понижаване на заболеваемостта.
„ На двуседмична база имаме понижаване на новозаразените с 42 %, на едноседмична – с 23 %. Смъртността на двуседмична база е 16 %, на едноседмична – 17 % – т.е.имаме много съществено понижаване през последните 7 дни”, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски.
„ Намаляват и хоспитализациите, макар че в огромните лечебни заведения най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, в случай че се резервира тази тенденция”, сподели още той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР