Десетки загинали, изчезнали след рекордни дъждове в Пекин, наводнили предградията на града

...
Потвърдена е смъртта на 33 души, а 18 все още
Коментари Харесай

Потвърдена е смъртта на 33 души, а 18 все още са в неизвестност след най-проливните дъждове в Пекин в историята, съобщиха официални лица в сряда.

Китайската столица беше засегната от рекордни проливни дъждове през последните седмици, които нанесоха щети на инфраструктурата и потопиха участъци от предградията на града и околните райони.

Длъжностни лица казаха в сряда, че 33 са загинали при неотдавнашното лошо време в Пекин, главно от наводнения и сгради се срутват, почти три пъти повече от цифрата, дадена от официални лица миналия вторник.

„Бих искал да изразя дълбоките си съболезнования на тези, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг, и на нещастните жертви“, каза Ся Линмао, заместник-кмет на Пекин пресконференция, според държавната телевизия CCTV.

Десетки са загинали при наводненията в северен Китай, като Пекин в петък каза, че 147 смъртни случая или изчезвания миналия месец са причинени от природни бедствия.

От тях 142 са причинени от наводнения или геоложки бедствия, каза Министерството на управлението на извънредните ситуации на Китай.

В провинция Хъбей, която е в съседство с Пекин, се съобщава за 15 загинали и 22 са изчезнали.

А в североизточната част на Дзилин 14 загинаха и един човек беше съобщен за изчезнал в неделя.

По-на север в Хейлундзян, държавните медии съобщават, че десетки реки са видели, че нивата на водата са се покачили над „предупредителните маркери“ през последните дни.

„Все още се чувствам уплашен, когато си спомням скорошните наводнения“, Zheng Xiaokang, полицейски служител от село Дзянси в провинцията, каза пред държавната новинарска агенция Синхуа.

„Пред лицето на постоянния дъжд и покачването на водата в реката, последствията щяха да бъдат опустошителни, ако не успяхме навреме да евакуираме селяните,“ Дженг каза.

Милиони хора бяха засегнати от екстремни метеорологични явления и продължителни горещини по целия свят през последните седмици, събития, които според учените се изострят от изменението на климата.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР