Потвърден е случай на африканска чума по свинете при отстреляно

...
Потвърден е случай на африканска чума по свинете при отстреляно
Коментари Харесай

Нов случай на АЧС при убито диво прасе в Панагюрище

 Потвърден е случай на африканска чума по свинете при отстреляно диво прасе в региона на Държавно горско стопанство- Панагюрище. За това осведомят от Областната администрация след извършено през днешния ден съвещание на Епизоотичната комисия, заяви Българска телеграфна агенция.

Взети са проби от пет отстреляни свине в региона на Панагюрище. Една се е окзала позитивна,а от останалите към момента се чакат резултати. От началото на 2020 година от ловните дружинки на територията на ДГС-Панагюрище са отстреляни 29 диви свине. В дивечовъдните сектори на " Асарел-Медет " при самостоятелен отстрел са убити 40 диви прасета, показват още от администрацията.

Ловните дружинки би трябвало да съблюдават прецизно ограниченията за биосигурност. За осъществяване на лов, авансово би трябвало да се приготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви прасета. Задължително би трябвало да се обезпечат и препарати за стерилизация и пръскачки, с които ловците да обработят употребяваните принадлежности, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и колите.

Всички отстреляни диви прасета наложително се изследват за вируса на АЧС като проучванията са за сметка на БАБХ. В петте индустриални ферми в област Пазарджик се вземат непрестанно проби и се извършват ограниченията за биосигурност. Със Заповед на изпълнителния шеф на БАБХ в петте обекта са командировани публични ветеринарни лекари, които реализират надзор по осъществяването и използването ограниченията за биосигурност и недопускане разпространяването на АЧС,допълват от регионална администрация, написа още " 24 часа ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР