Потресаващо! Нова масова стрелба в Сърбия! Млад мъж застреля 8

...
Потресаващо! Нова масова стрелба в Сърбия! Млад мъж застреля 8
Коментари Харесай

Потресаващо! Нова масова стрелба в Сърбия! Млад мъж застреля 8 души и рани десетки

Потресаващо! Нова всеобща пукотевица в Сърбия! Млад мъж простреля 8 души и рани десетки.

 

8 души бяха убити и 13 ранени късно в четвъртък при пукотевица покрай сръбския град Младеновац, на към 60 километра южно от столицата Белград, оповестиха държавните медии, осведоми Българска национална телевизия.

 

Сред починалите е 21-годишен служител на реда и сестра му.

 

Стрелбата е станала в село Дубона, община Младеновац.

 

Сред ранените има и деца.

 

Според информациите обвиненият, на 21 години, се е скарал с група хора в учебен двор в Дъбън, взел е автомат от вкъщи си и е разкрил огън. След това отишъл в родното си село Шепшин, където още веднъж стартира да стреля.

 

Предполага се, че младежът е наследник на боен.

 

Засега претекстовете не са известни, само че съгласно медиите в Сърбия стрелбата била предшествана от сдърпване, а жертвите са убити до момента в който са седели на скамейка в двор на учебно заведение.

 

Извършителят е локален гражданин, за който споделят, че бил малко чудноват, само че никой не му обръщал внимание. Предполага се, че се укрива в прилежащото село Шепшин, където е роден.

 

Стрелецът се търси от полицията, в района е разгласен проект " Вихър ".

 

Служители на разузнаването считат, че той е избягал в Шепшин.

 

Според източници на " Вечерне новости " обвиненият е обграден, само че не е склонен да се съобщи на полицията и стреля по служителите на реда.

 

Припомняме - в сряда 13-годишен възпитаник простреля 8 свои връстници и охранител в начално учебно заведение в Белград, нахлуване, което шокира балканската страна.

През април 2013 година селяндур в същата община Младеновац простреля 13 родственици и съседи.

 

Масовите стрелби са относително редки в Сърбия, която има доста строги закони за оръжията, само че притежанието на оръжия в страната е измежду най-високите в Европа, отбелязва Би Би Си.

След войните и размириците през 90-те години на предишния век Западните Балкани са залети с противозаконни оръжия. През 2019 година беше изчислено, че на 100 души в Сърбия се падат 39,1 огнестрелни оръжия - третата най-висока стойност в света след Съединени американски щати и Черна гора.

 

От през днешния ден, 5 май, Сърбия е в тридневен народен печал. А реакциите на хората са доста мощни, като усещане прави къде се търси виновността - значително хора са гневни на държавното управление, самият Александър Вучич и някои негови министри пък искрено обръщат листа към " западните полезности ", без обаче да има доста съответни разяснения.

Големият въпрос е дали институции в Белград са свършили работата си и за какво никой не е забелязал знаците, че ще се случи тази покруса. Това сподели в студиото на Euronews PrimeTimeжурналистът Николай Кръстев. По думите му Сърбия е към този момент изменена, а в исторически проект страната не се е сблъсквала с сходна покруса.

Така е, когато се подценява разговора в една общественост, а Сърбия не помни сходно всеобщо ликвидиране, сподели още Кръстев. Психолози в учебните заведения в Сърбия има не на всички места, само че има доста мощна защита. Той описа, че преди два месеца, когато е бил в Белград за снимане на филм, той и екипът му са снимали стена в квартал наоколо до учебно заведение, а охранител се е появил незабавно и е изискал документите им за инспекция.

Случилото се е ужасяващо, само че демонстрира, че момчето е имало авансово начертан проект и е знаел какво ще се случи, само че контузията, която е имал даде своето. Властите носят своята отговорност за случилото се. Не може когато тримата министри – на опазването на здравето, образованието и на вътрешните работи излизат на брифинг, просветният министър да каже, че Сърбия стартира да наподобява на страните със западни полезности.
Николай Кръстев, публицист

По думите на Николай Кръстев друга неточност на управляващите в Сърбия е, че едвам в този момент са взели избрани ограничения. Сърбия е третата страна в света по владеене на оръжия, тя е доста сложна страна. Милитаризацията в сръбското общество няма по какъв начин да бъде подмината, това е част от националния нрав, разяснява още той. След съвещание на сръбските управляващи през днешния ден те са взели решение, с което още веднъж да се премине режим на пререгистрация и преиздаване на документите за владеене на оръжие. Взето е и решение да бъдат тествани всички притежатели на стрелбища, които позволяват малолетни деца в обектите си, от през днешния ден входът за тях ще бъде неразрешен, сподели още Кръстев.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР