Потресаваща мизерия в студентски общежития. По сигнал Нова телевизия е

...
Потресаваща мизерия в студентски общежития. По сигнал Нова телевизия е
Коментари Харесай

Ще се шокирате като видите какво има в студентски общежития в София ВИДЕО

Потресаваща бедност в студентски общежития. По сигнал Нова телевизия е проверила изискванията в общежитията на Лесотехническия университет в София. Студентите са принудени да живеят измежду падаща мазилка, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из задачите блокове.

Условията са ужасни, като с изключение на неприятната материална база, огромен проблем им основават и вредителите - хлебарки и дървеници, които са плъзнали из задачите блокове. Мухъл, бедност и неканени вредители тормозят студентите в общежитията на Лесотехническия университет в София.

Често пред университета могат да се видят студенти и родители, нарамили нови материали, с които да освежат стаите в общежитията.” Настаняваме сина ми.

Балатум взехме, за тоалетната паница похлупак, препарати да се почисти главно каквото може. Не е поддържано”, сподели Владимир Илиев, татко на студент в университета. Весела живее в общежитието, където дели стая с още две девойки от към година.

„ Банята беше в покъртително положение. Имаше влага, на всички места пълзяха хлебарки, подовата настилка е ужасна, тя се разгражда съвсем. Нищо не може да бъде почистено, тъй като просто е за цялостна смяна”, разяснява тя.

Ужасена от изискванията, търси управата на университета. Видях че има ремонтирани стаи, попитах „ Добре, щом има ремонтирани стаи, може ли и моята стая, и моята баня?”. Моментално ми беше отказано и ми беше казано „ Не мислиш ли, че това го вършат студентите? Всеки един студент самичък си ремонтира стаята, ние до момента не сме ремонтирали стая”, изясни още Весела.

Един от студентите, ремонтирали стаите си, е Ивайло Иванов, който заварил сходни условия и в неговото общежитие. „ Баните, плочките, подовата настилка. На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени заради съществуването на дървеници, хлебарки има постоянно”, сподели той.Това е и повода Ивайло и съквартирантите му да стартират ремонт за тяхна сметка.

„ Положихме ламиниран паркет, шпакловахме самите стени, обновихме с нови мебели, които персонално ние ги купувахме. Опитахме се по някакъв метод да приспособим стаята, тъй че да бъде годна за живеене”, изясни Ивайло Иванов.

Ремонтът им излиза 1200 лева, само че съгласно управата на университета, сумата не може да бъде приспадната. „ След приключването на самия ремонт, ние запазихме всички фактури и касови бележки, опитахме се по някакъв метод да създадем някакво съглашение, най-малко наемът ни да бъде понижен, само че незабавно ни беше отказано”, добави студентът в Лесотехническия университет.

„ Така е признато с решение на комисията по социално-битови, да не се осребряват тази средства, които са вложили”, разяснява инж. Иван Кръстанов, шеф „ Студентски столове и общежития” в ЛТУ.

Друг сериозен проблем за студентите са неканените гости- хлебарки и дървеници. „ Фирма сме наели, която е една от най-хубавите компании. Целият блок се пръска, само че в случай че студенти желаят се пръска и настрана. Примерно дават поръчка, идват и пръскат”,обясни още Иван Кръстанов.

Годишно за поддръжката на постройките се отделят към 80 000лв, само че те оказват се извънредно незадоволителни и стигат единствено за спешни поправки. За да се реновират общежитията, от управата на университета пресмятат, че ще са им нужни сред 3 и 4 милиона лв. на постройка, които все още нямат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР