Потресаваща история разказа майка в една от групите във Facebook.

...
Потресаваща история разказа майка в една от групите във Facebook.
Коментари Харесай

Кръщенка на дете в пловдивска църква започна... без родителите

Потресаваща история описа майка в една от групите във Фейсбук. Денят, който би трябвало да е един от най-вълнуващите моменти след раждането на детето, първото от общо седем тайнства, което приобщава към християнството всеки човек, се трансформира за едно пловдивско семейство в разочароваща подигравка. Става дума за Светото Кръщение, оповестява.
Прочетете още
Ето разказа на майката, който безусловно взриви мрежата:

" Минавам единствено да изкажа възмущението си от църквата св. “Иван Рилски ” в Кършияка. Вчера правихме кръщене на дребния, което бих нарекла подигравка на такова. Попът толкоз доста бързаше да си потегля, че стартира с 15 минути по-рано, БЕЗ НАС РОДИТЕЛИТЕ, единствено с кръстниците.

Ако се чудите къде сме били ние през това време - бяхме пред църквата да си посрещаме гостите, а те бяха вътре, мислейки си, че просто ги вика, с цел да им изясни какво се изисква от тях. Но не, индивидът си е почнал церемонията единствено с тях, майка ми излезе да ме викне, аз влизам, стоя до тях с отворена уста и попът ми вика “ти коя си ”, “викам майката по принцип, може ли и ние да присъстваме, за какво сте почнали БЕЗ НАС и то толкоз рано, а и гостите още не са пристигнали, нито таткото разбра, че кръщенето е почнало ”, дава отговор ми “е, ще дойдат де, какво толкоз ”…….

Думи нямам. Общо цялото НЕЩО беше към 10-15 минути, нямаше даже търпението да съблечем дребния, сграбчи ми го от ръцете и го топна във водата по памперс и боди…

За другото неразбирателство също да споделя - платихме 106 лева такса, след което след няколко дни ми звънят от църквата и ми споделят, че таксата се е вдигнала и трябвало да платим още 50 лева, при към този момент платена такава, само че това били разпоредбите. Отделно от това са желали 20 лева на кръстницата да опеели кръстчето, за което не бяхме осведомени. И отново настрана ни накараха да си купим най-скъпите свещи от 4 лева./бр, не можело от другите…

Та това е доста в резюме нашето “прекрасно ” прекарване от вчера… "

Оказва се, че това, което се е случило на пловдивското семейство, не е индивидуален случай. Особено в тази черква. Десетки мнения на пловдивчани, посетили църквата " Св. Иван Рилски ” в Кършияка, удостоверяват това:

" За страдание не съм сюрпризирана. Отецът е бил Лазар допускам? Той освети нашето жилище преди няколко години и ми направи извънредно неприятно усещане - нищо плътско не му е непознато, нищо свято не забелязах в него. Остана след претупания обред (правили сме освещаване и преди, помнех добре разликите), употребява всичко от празничния обяд, в това число три типа алкохол (уиски, вино и ракия), склоняваше гостите ни също да си пийнат, той щял да им напише записка за пред КАТ. След като сервирах всички ястия и алкохоли, си потегли, сподели, че отива на опело отвън Пловдив, с автомобил...

Разбира се, не съм си и помисляла за нито един фамилен обред в тази черква повече. Но! Половин година по-късно наши другари се венчаха при него. Бързане си имаше. След венчавката всички посетители и младоженците към този момент се снимаме на стълбите, в един миг виждаме, че кумът го няма. И по-късно той показа с какво е бил ангажиран - свещеникът го издърпал (т.е. кумът не е изпроводил младоженците отвън храма!) и му споделил, че като кум е традиция той да заплати ритуала за здраве - 50 лева Дал му ги е на ръка! И си мислеше, че е платил венчавката той, до момента в който младоженците не му споделиха по какъв начин са си платили 220 лева такса авансово...
Потресена съм, че очевидно всичко това е част от практиката в тази черква. Пловдивската епархия мен персонално като цяло не ме респектира, нито ме кара да се усещам като показана пред Бог в своите църкви, като се изключи храм " Света Неделя ". "

" Пишете до Св. Синод. Безобразно е това, което описвате ", поучават други.

" Бягайте оттова! Църквата не е това, което е било! И да не приказваме, че кръщенето е едно от седемте тайнства, за което не би трябвало да се изискват пари! Що не им раздадат по един касов уред и да ги създадат комерсиално сдружение? "

" Ние предходната година май месец бяхме кумове там. И аз не останах с изключително положителни усещания. Особено откакто на излизане попа догони кума и му вика: ела, ела кума да направи едно подаяние на църквата. "

" Питайте ме отново за какво не съм религиозна и за какво детето ми не е кръстено… Иначе това с таксата е цялостна подигравка, какво като е вдигната? Догодина ще е 200 лева, отново ли ще ви потърсят? "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР