Потреблението на изкопаеми горива, но и на енергийните емисии в

...
Потреблението на изкопаеми горива, но и на енергийните емисии в
Коментари Харесай

Потреблението на изкопаеми горива достигна нови рекорди

Потреблението на изкопаеми горива, само че и на енергийните излъчвания в световен мащаб са достигнали рекордни небеса през 2023-а година. Това излиза наяве от статистическия отчет за международната енергетика, представен от Reuters. Нарастващото търсене на изкопаеми горива, макар увеличението на възобновимите енергийни източници, може да се окаже спънка за прехода към нисковъглеродна енергетика, разясняват анализатори.

В отчета се показва, че общото международно ползване на първична сила е достигнало исторически връх от 620 екзаджаула (EJ), като излъчванията за първи път са надхвърлили 40 гигатона CO2. Повишаването на световната температура доближава 1,5C - прагът, оттатък който съгласно учените въздействията като доста високи температури, суша и наводнения ще станат по-екстремни.

2023-а година беше първата цялостна година на пренасочване на съветските енергийни потоци от Запада след нахлуването на Москва в Украйна през 2022 година, а също и първата цялостна година без огромни ограничавания на придвижването, свързани с пандемията.
 Снимка 601968
Източник: iStock

Тенденциите в потреблението на изкопаеми горива в другите райони на света се трансформират. В Европа делът на силата от изкопаеми горива е понижен под 70% за първи път от индустриалната гражданска война насам. В развитите стопански системи обаче следим признаци на пик на търсенето на изкопаеми горива.

Миналата година съвсем целият растеж на търсенето в Индия се дължи на изкопаемите горива, до момента в който в Китай потреблението им се е нараснало с 6% до нов връх.

През 2023 година производството и потреблението на природен газ в международен мащаб остават относително непроменени на годишна база. Доставките на полутечен природен газ нарастват с съвсем 2% до 549 милиарда куб. м., като Съединени американски щати изпреварват Катар като водещ международен снабдител на полутечен природен газ. Общото търсене на газ в Европа през 2023 година понижава със 7% на годишна база, а делът на Русия в доставките за Европа е едвам 15%, спрямо 45% през 2021 година

Потреблението на въглища доближава нов връх от 164 EJ през 2023 година, което е с 1,6% повече на годишна база, с помощта на Китай и Индия. Потреблението на въглища в Съединени американски щати е намаляло със 17% през 2023 година и е спаднало на половина през последното десетилетие.

Рекордно високият дял на производството на сила от възобновими източници пък се дължи на по-големия вятърен и слънчев потенциал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР