Потреблението на домакинствата се превърна в основния двигател на растежа

...
Потреблението на домакинствата се превърна в основния двигател на растежа
Коментари Харесай

ЕБВР ревизира нагоре очакванията си за българската икономика

Потреблението на семействата се трансформира в главния мотор на растежа през 2017 година вследствие на стягането на пазара на труд.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
ОПЕК чака търсенето на нефт да се вдигне

Организацията предвижда пик на търсенето на нефт през 2040 година
7 ное 2017
Световната банка: Икономическият растеж в България ще доближи 3.8% през 2017 година

Очакванията са нараснали с 0.8 прочие п. по отношение на пролетта, излиза наяве от есенната прогноза на банката
19 окт 2017
Очакванията за българската стопанска система се усъвършенстват

Редица институции към този момент разгласиха есенните си прогнози, съгласно които 2017 година ще бъде по-силна от миналата
16 окт 2017 Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) увеличи упованията си за българската стопанска система, като в този момент залага на 3.5% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2017 година Това излиза наяве от есенната прогноза на институцията, като подобрението е с 0.3 прочие п. по отношение на предходния отчет. Повишение се вижда и във връзка с растежа през 2018 година, където смяната е с 0.2 прочие п. нагоре до 3.2%. Нагласите са мощното частно ползване и вложенията да са главният мотор на стопанската система през идната година.

Банката усъвършенства още по-отчетливо упованията си за района, в който оперира – до момента в който в пролетната прогноза Европейска банка за възстановяване и развитие заложи на общ растеж на Брутният вътрешен продукт от 2.4% през 2017 година, в този момент цифрата е ревизирано до 3.3%. Определящи за покачването са мощният експорт, възобновяването на капиталовата интензивност и стабилизацията на интернационалните цени на първични материали.

Потребление и вложения

Частното ползване се трансформира в главния мотор на растежа през 2017 година вследствие на стягането на пазара на труда. Недостигът на фрагменти докара до 10% растеж на годишна база на междинните заплати, а подобрението във връзка с потребителското доверие даде спомагателен подтик на пазара. Същевременно обаче това засилва и вноса, вследствие на което приносът на чистия износ към икономическия напредък навлезе в негативна територия през първата половина на годината.

Харчовете на държавното управление пък останаха умерени. Ограничаването на разноските и преходът към новия програмен интервал на европейските планове изведоха бюджета на плюс през 2016 година, като наклонността се резервира и през първите девет месеца на тази година, написа в отчета. Според банката отрицателният принос на чистия износ дружно с по-ниските бюджетни разноски ще се задържат през 2017 и 2018 година

Европейска банка за възстановяване и развитие отбелязва интензивността при вложенията, които след три години на спад означават лек растеж през 2016–2017 година Приносът е на частния бранш. Така стопанската система на България ще разчита най-вече на потреблението на семействата и вложенията като фактори на растежа през тази и идната година.

Регионът се възвръща

Европейска банка за възстановяване и развитие усъвършенства доста упованията си за 2017 година Прогнозата за стопанската система на района е ревизирана до 3.3% растеж на Брутният вътрешен продукт. Причината за внезапната смяна е мощният износ в района, възобновяването на капиталовата интензивност и по-стабилните интернационалните цени на първични материали.

Сред най-добре представящите се райони е този на Централна Европа и балтийските страни, където предстоящият стопански растеж е от 3.9% през 2017 година и 3.4% през 2018 година (с 0.8 и 0.3 прочие п. нагоре по отношение на миналата прогноза). Югоизточна Европа също отбелязва усъвършенстване – с 0.5 прочие п. до 3.6% през 2017 година Главният икономист на банката Сергей Гуриев отбелязва, че възобновяване се следи в целия район на Европейска банка за възстановяване и развитие, а това е опция за страните да подхващат промени, които да обезпечат мощен напредък и в дълготраен проект.

Има няколко риска пред вероятностите в района като геополитическо напрежение, закани пред сигурността, растящото въздействие на популистки политики в развитите стопански системи. Експертите акцентират и растящата централизация на икономическия напредък, което значи, че развиването се движи от все по-тесен кръг страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР