Потреблението беше един от двигателите, който превърна Индия в една

...
Потреблението беше един от двигателите, който превърна Индия в една
Коментари Харесай

Страната с рекордно доскоро потребление е напът да остане без пари

Потреблението беше един от моторите, който трансформира Индия в една от най-бързо разрастващите се стопански системи в света. С население от 1,3 милиарда души специалистите чакаха страната да гълтам всевъзможни първични материали и артикули - от желязо до iPhone-и, привличайки вложители, като Apple и Goldman Sachs.

За известно време нещата вървяха безпрепятствено и индийците бяха най-уверените консуматори в света, а стопанската система за 2 трилиона беше най-бързо развиващият се огромен пазар. Но едно решение отпреди година промени това.

Тогава министър председателят на Индия Нерендра Моди разгласи, че ще бъдат отстранени банкнотите с максимален номинал. Намаляването на цените на петрола и стягането на политиката на Федералния запас от своя страна могат да упражнят спомагателен напън върху страната, написа Bloomberg.

" Има огромен брой несигурности, които помрачават краткосрочната прогноза за индийската стопанска система. Рискът от политически неточности остава висок ", показва Каушик Дас, който е основен икономист за Deutsche Bank в Мумбай.

През първата половина на годината се вижда изострен спад на потребителското доверие в южноазиатската страна, като към 27% от индийците показват, че приходите им са спаднали, като упованията на хората към този момент минават към песимистичната зона.

" Условията на заетостта са най-притеснителните ", показват от Reserve Bank of India.

За да продължат да употребяват със същите темпове, индийците би трябвало да са сигурни, че ще имат работа. Но за държавното управление няма да е елементарно да ги убеди в това. Според прогнозите работните места в производството ще се свият с към 30 на 100 през тази година, а упованията за наемане на личен състав са паднали до 12-годишното си дъно.

В допълнение се вижда спад в заетостта сред 2014 и 2016 година " може би за първи път в самостоятелна Индия ", показват локалните медии.

От друга страна вложенията са паднали до най-ниското си ниво за последните 15 тримесечия, а необслужваните активи на банките порастват. При такива условия на намаляло ползване, застой на кредитирането и забавянето на растежа евентуално страната ще би трябвало да вкара тласъци. Само времето обаче ще покаже по кое време ще се случи това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР