Потребителското доверие в САЩ се е понижило за втори пореден

...
Потребителското доверие в САЩ се е понижило за втори пореден
Коментари Харесай

Спад на потребителското доверие в САЩ през май

Потребителското доверие в Съединени американски щати се е намалило за втори следващ месец през май, защото упованията на американците за актуалните и бъдещите им вероятности са се влошили на фона на непрекъснато покачващата се инфлация, съобщи Асошиейтед прес.

" Конферънс ръб " (Conference Board) заяви през днешния ден, че показателят на потребителското доверие е намалял до 106,4 пункта през май по отношение на 108,6 пункта през април.

Индексът на групата за бизнес изследвания за актуалната обстановка, който мери оценката на потребителите за настоящите бизнес условия и изискванията на работа, също се е намалил през май до 149,6 пункта по отношение на 152,9 пункта през април.

Индексът за упованията, който се базира на шестмесечните упования на потребителите за приходите им, бизнес изискванията и пазара на труда, е намалял през май до 77,5 пункта по отношение на 79 пункта през април. През февруари индикаторът е бил над 80 пункта и продължава да е едва място в изследването.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще се срещне по-късно през днешния ден с ръководителя на Управлението за федерален запас (УФР) Джероум Пауъл, защото покачващата се инфлация продължава да " изяжда " приходите на американците.



Днешната среща ще е първата, откогато Байдън номинира Пауъл за нов мандат отпред на централната банка и седмици, откакто Сенатът удостовери номинацията. Белият дом осведоми, че двамата ще обсъдят положението на американската и международната стопанска система и най-много най-високата инфлация от четири десетилетия, разказана от Байдън като " водещ стопански приоритет ".

УФР увеличи при започване на май главната си рента по заемите с половин пункт, което е главният механизъм за битка с инфлацията. Тази година се чакат многочислени покачвания на ставката, с опцията за нарастване, надвишаващо половин пункт.

Инфлацията се повиши последната година с най-бърз ритъм от повече от 40 години, а нарасналите цени на съвсем всички артикули и услуги обезцениха покачването на заплатите на американците

Министерство на труда заяви по-рано през май, че потребителските цени са скочили с 8,3 на 100 предишния месец по отношение на миналата година. Тази стойност е под покачването от 8,5 на 100 на годишна основа през март и е най-високото от 1981 година. На месечна основа цените са нарастнали с 0,3 на 100 от март до април - най-слабият напредък от осем месеца.

Производствените цени в Съединени американски щати са се повишили с 11 на 100 през април по отношение на миналата година, което е забележителен напредък и е индикатор, че покачващата се инфлация ще продължи да тежи върху фирмите и потребителите през идните месеци.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР