Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия Европейски

...
Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия Европейски
Коментари Харесай

Изненадващо подобрение на европейските потребителски нагласи през декември

Потребителското доверие в еврозоната и в границите на целия Европейски съюз се усъвършенства по-силно от предстоящото през декември след утежняване през предходните два месеца, демонстрират предварителни резултати от постоянно изследване на Европейската комисия.

Подобрението е реалност макар втората вълна от коронавирусни инфекции на остарелия континент, която докара до стягане и удължение на действието на строгите противоепидемични ограничения във всички европейски страни. Изглежда, че позитивните нови към разработваните коронавирусни ваксини и идното в околните дни начало на имунизациите в Европейския съюз способстват за по-позитивните настройки на европейците с приближаване на началото на новата година.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната набъбна през декември с 3,7 пункта до -13,9 пункта, достигайки най-високо равнище от началото на пандемията. Очакванията на финансовите пазари обаче бяха за доста по-слабо усъвършенстване до -17,3 пункта. Аналогичният показател на потребителските настройки в границите на целия Европейския съюз също пък набъбна през декември с 3,4 пункта до -15,3 пункта. И двата показателя, определяни от Европейска комисия, обаче остават надалеч под техните осредни дълготрайни равнища надлежно от -11,2 пункта за еврозоната и от -10,7 пункта за Европейски Съюз, откакто през април те приближиха рекордните дъна от Голяма криза през 2009 година, показва Европейската комисия.

Окончателните резултати от изследването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 7-и януари 2021 година, когато ще бъдат показани и данните за икономическите и бизнес настройки на остарелия континент през единадесетия месец на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР