Потребителското доверие у нас леко се подобрява в началото на

...
Потребителското доверие у нас леко се подобрява в началото на
Коментари Харесай

Всеки трети българин готов да ремонтира жилището си в близките 12 месеца

Потребителското доверие у нас леко се усъвършенства при започване на годината
Потребителското доверие на българина леко се усъвършенства при започване на годината, откакто бе достигнало сериозно ниски стойности през предходната, демонстрира новото проучване на Национален статистически институт, извършено през януари.

Дъното на скептицизма е било достигнато през април предходната година, когато той е бил на нивото си от 2009 година, т.е. когато беше разгарът на международната финансова рецесия.

От април насам, без значение че инфлацията през това време растеше, общият индикатор се е подобрил с към 6 процентни пункта, а единствено от предходното проучване през октомври до момента – с 4 пункта.

Това се дължи най-вече на оценката за финансовото състояние на личното домакинство. Докато икономическата обстановка на страната съгласно интервюираните от Национален статистически институт се утежнява, упованията за финансовото състояние на фамилията през идващите 12 месеца се усъвършенстват. През април м.г. 32,2% от хората са считали, че ще обеднеят, само че през януари такива упования имат единствено 22,4% от тях.

Прогнозите и упованията на интервюираните за инфлацията варират много мощно за последните две години. Най-големи опасения, че цените ще не престават да порастват през идващите 12 месеца, е имало през октомври 2021 година и през април 2022-а.

През октомври 2021-а да вземем за пример 53,9% от българите са считали, че инфлацията ще се ускори, а през април 2022-а такива упования са имали 40,6% от тях. В момента единствено 21,6% от интервюираните мислят по този начин. Двата пика могат да се обяснят с това, че през октомври сензитивното покачване на енергийните цени към този момент бе почнало, а през април идната година към този момент усещахме и последствията от почналата война на Русия против Украйна.

Най-добре проличава оценката на хората за икономическото им състояние по това дали са склонни да купуват в близко бъдеще скъпи неща като кола, жилище или да вършат огромни разноски за поправки.

В момента желанията за покупка на кола са на едно от най-ниските си нива въобще. Само 22,2% го възнамеряват, различен е въпросът дали ще го осъществят. Толкова невисок % у нас е имало единствено при международната рецесия през 2008 година, когато едвам към 15% от българите са възнамерявали да купуват кола.

Намерение за ново жилище или изграждане на къща или вила в околните 12 месеца сега имат под 10% от хората. Това също е много невисок индикатор на фона на последните 2 години. Но когато преди 14 години рецесията стартира, такива планове са имали едвам 5% от българите. За сметка на това повече хора в този момент имат предпочитание да ремонтират домовете си, в сравнение с през последната година. От предишния април до момента делът на хората, които имат желание да си оправят отоплението, санитарните възли или жилищните пространства, се е нараснал с десетина процентни пункта, с цел да доближи 32,6%, или съвсем всеки трети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР