Потребителският кредит е най-често тегленият заем в България. Хората прибягват

...
Потребителският кредит е най-често тегленият заем в България. Хората прибягват
Коментари Харесай

Съвети от експерт: Трите неща, за които да внимаваме при тегленето на потребителски кредити

Потребителският заем е най-често тегленият заем в България. Хората прибягват до него, с цел да създадат ремонт, за покупка на по-големи артикули, да вземем за пример кола, или просто, тъй като имат потребност от по-голяма сума пари в брой. Те могат да бъдат решение за голям брой проблеми, само че би трябвало да бъдем деликатни, когато решим да прибегнем до подобен вид услуга.
Прочетете още
„ Трите неща, за които човек би трябвало да бъде нащрек при тегленето на потребителски заем са рента, застраховка, такси ”, съобщи Ина Станилова, която е управител бизнес клиенти в пловдивска банка.

Лихвата– закрепена или плаваща?

Плаващата се трансформира по отношение на показателите, с които дадена банка е решила да работи, а закрепената подсигурява, че няма да настъпят промени. Тук изключително е, че при плаващата рента предварителното погасяване на даден заем може да бъде направено без такса, а при закрепената се заплаща такса, която би трябвало да бъде конкретизирана. Лихвите по поребителските заеми варират и зависят от това дали лицето има превод на работна заплата, в случай че няма, те могат да скочат от 4,5% до 10%.

Такси

Друга специфичност е дали има такса за разглеждане на документи на даден претендент и по кое време се заплаща тя. Тази такса също варира, само че началната й цена е 15 лв.. Таксата за оценка на кредитоспособността е такса, която се удържа, с цел да се направи оценка на вашата платежоспособност от специалистите на банката. В множеството банки тя е сред 0.5 и 1%. Например, ако теглим заем в размер 10 000 лева и период на погасяване 5 години, таксата за разбор на кредитоспособността е в размер на 100 лева

Застраховка

Третото нещо, на което би трябвало да се обърне внимание е дали заемът има застраховка.  Ако има е значимо да попитаме на каква стойност е, къде е включена като разход и какво покрива. Трябва да се внимава по тази причина дали тя покрива обезщетение при положение на гибел на кредитополучателя. Тук би трябвало да бъдем нащрек, тъй като огромна част от банките оферират застраховки по заемите, само че случай на възможна гибел, той се унаследява. Също по този начин би трябвало да проследим дали застраховката е включена в месечната вноска, или се заплаща настрана. Особено е, че за лица на възраст 65-74 години се предлага покритие на рисковете гибел или неработоспособност заради акцидент, само че не и заради заболяване. Така, в случай че възрастният ви родственик (над 64 г.) е взел заем и вследствие на заболяване се стигне до съдбовен излаз, то не може да разчитате застрахователят да покрие дължимото по заема. Застраховките се пресмятат самостоятелно при всеки заем, като застрахователната награда е дължима еднократно и се пресмята за „ Защита на заема " като % от първичната сума, умножена по продължителността му в месеци, а „ Защита на сметките “ се пресмята като закрепена сума на месец,умножена по продължителността на заема в месеци.

Накрая прочетете деликатно контракта и общите условия към него преди да подпишете.Трябва да ви бъде предоставена налична информация в писмена форма по отношение на общите условия, цените и реда, при които кредиторът дава потребителски заеми. Имате право да изискате и да получите образец от плана на контракта, в случай че кредиторът не се откаже да ви отпусне заем.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР