Потребителските цени в Унгария са нараснали с 10,7 на сто

...
Потребителските цени в Унгария са нараснали с 10,7 на сто
Коментари Харесай

Унгария с инфлация над 10 на сто през май на годишна база

Потребителските цени в Унгария са нарастнали с 10,7 на 100 на годишна база през май - най-високото ниво от 2001 година, макар политиката на премиера Виктор Орбан за налагане на таван на цените на редица артикули. Това се показва в статистическите данни, оповестени през днешния ден и представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Цените форсират растежа си, откакто скочиха с 9,5 на 100 на годишна база през април.

За да овладее инфлацията, държавното управление в Будапеща реши да ограничи цените на горивата, тъй че един литър да не коства повече от 480 форинта (1,23 евро). Подобни ограничения бяха подхванати през февруари и за шест съществени хранителни продукта като брашно и захар.

Унгарската централна банка увеличи доста през последните месеци главната си рента и тя доближи 5,4 на 100 по отношение на под 1 на 100 преди година. Тази твърда парична политика обаче не съумя да възпре скока на цените и обезценяването на форинта по отношение на еврото.

Днес финансовата институция заяви за " изключителната несигурност " в инфлационните упования на семействата.

В най-новите си прогнози, оповестени през днешния ден, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) удвои прогнозата си за инфлацията тази година в членките си до 8,5 на 100, което е годишен най-много от 1988 година.

Повишаването на инфлацията се е ускорило отчетливо поради продължаващите нарушавания във веригите за доставки и скока в цените на силата, храните и металите след експлоадирането на войната в Украйна.

Виктор Орбан упрекна през април политиката на наказания на Европейски Съюз против Русия, преди да разгласи въвеждане на ексклузивен налог за фирмите. Очаква се този ход да донесе на хазната 2 милиарда евро и да поддържа тактиката на държавното управление.

Преизбран за четвърти следващ мандат при започване на април, Виктор Орбан е подложен под напън за " излекуване " на държавните финанси, откакто отпусна много помощи преди изборите, най-много за младежите и пенсионерите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР