Потребителските цени в Турция са се повишили с 69,97% през

...
Потребителските цени в Турция са се повишили с 69,97% през
Коментари Харесай

Турската инфлация излиза извън контрол, скок от 70%

Потребителските цени в Турция са се повишили с 69,97% през април в съпоставяне със същия месец на предходната година, сочат формалните данни, оповестени в четвъртък. Инфлацията се увеличи на фона на растящите цени на силата в подтекста на спора сред Русия и Украйна и заради срутва на лирата в края на предходната година.

 

Цифрата, оповестена от Турския статистически институт, надвишава прогнозата на централната банка от 68% и съставлява най-рязкото нарастване от две десетилетия насам. На месечна база потребителските цени се покачиха със 7,25%. Цените на питателните артикули са се нараснали с 89% от предходната година, а транспортните разноски - със 105,86%. Според данните годишната базисна инфлация е 52,37%.

 

 

Правителството се надява, че възходящите разноски за живот, които се дължат на нарасналите цени на суровините, свързани с спора в Украйна, ще стартират да понижават след май.

 

 

Турция внася 93% от петрола и 99% от природния газ, които използва. Санкциите, наложени на съветския енергиен бранш поради спора в Украйна, и други геополитически фактори доведоха до растеж на цените на петрола и газа в международен мащаб.

 

 

Турската лира изгуби 44% от цената си по отношение на щатския $ предходната година, откакто централната банка на Турция понижи лихвените проценти с цялостен процентен пункт през ноември - третото понижение от септември насам - и алармира, че ще ги понижи още веднъж през декември в опит да ограничи възходящата инфлация.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР