Потребителските цени в САЩ са се повишили през ноември с

...
Потребителските цени в САЩ са се повишили през ноември с
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ забави темпото, ще се укроти ли Джером Пауъл?

Потребителските цени в Съединени американски щати са се повишили през ноември с най-бавния ритъм от декември 2021 година насам. 

Увеличението е по-малко от предстоящото, а инфлационният напън отслабва за втори следващ месец в година, в която инфлацията доближи най-високото си равнище от четири десетилетия и сложи под въпрос способността на Федералния запас да поддържа стопанската система на Съединени американски щати, написа през днешния ден The Wall Street Journal.  

Индексът на потребителските цени (CPI) през ноември 2022 година се повиши със 7,1% по отношение на ноември 2021 година и с 0,1% по отношение на октомври, сочат данните на Бюрото по трудова статистика, представени от Bloomberg.

Прогнозите на наблюдаващите бяха за повишаване със 7,3% на годишна и с 0,3% - на месечна база.

Базовата инфлация, която следи Фед, се забави до 6 на 100 спрямо година по-рано. От октомври до ноември главните цени, които изключват нестабилните разноски за храна и сила, са  се повишили с 0,2% — най-слабото нарастване от август 2021 година Консенсусните оценки сочеха растеж от 6,1% - на годишна база, и 0,3% месечно нарастване на главния CPI, напомня The Associated Press.

Бензинът поевтиня от летния си пик. Разходите за използвани коли, опазване на здравето, самолетни билети и хотелско настаняване също спаднаха през ноември, както и цените на мебелите и тока.

Повишение записаха цените на питателните артикули през ноември – те се покачиха с 0.5% през ноември по отношение на октомври и с 12 на 100 – на годишна база. Разходите за жилища също скочиха, макар че огромна част от данните не отразяват придвижването в действително време, които демонстрират спад в цените на жилищата и наемите на жилища, разяснява The Associated Press.

Уолстрийт неотложно приветства данните за инфлацията във вторник, които са по-добри от предстоящото и по този начин обезпечават спомагателна поддръжка за Федералния запас да забави и вероятно да спре повишението на лихвените проценти до началото на идната година. Фючърсите на Dow Jones Industrial Average скочиха с 700 пункта при започване на търговията.

Федералният запас увеличи нападателно лихвените проценти тази година - от 0-0,25% - при започване на годината, до 3,75-4% в този момент, в опит да забави стопанската система и да понижи растящите цени. Очаква се Централната банка да увеличи целевия диапазон за своя референтен лихвен % с спомагателни 0,50% на следващия ден.

„ Друга инфлационна изненада освен удостоверява решението на Фед да забави темповете на повишение на лихвените проценти, само че също по този начин поражда очаквания, че инфлационният скок може фактически да бъде обуздан през идващите 12 месеца “, съобщи Сима Шах, основен световен пълководец в Principal Asset Management, пред Bloomberg.

Федералният запас следи изкъсо „ главната ” инфлация, която предлага на политиците по-нюансиран взор върху входящите данни. Енергийният показател се намали с 1,6% през ноември след растеж от 1,8% през октомври. Преминаването на по-ниска предавка се дължи частично на спада с 2% на бензина, който се повиши с 4 на 100 през октомври.

Байдън: Американската инфлация понижава, само че следва още работа
Инфлацията в Съединени американски щати понижава и нещата се насочват в вярната посока, макар че има още работа за извършване, съобщи американският президент Джо Байдън в коментар за най-новите данни за темпа на повишаване на потребителските цени в страната.   " Искам да бъда явен, ще отнеме време, с цел да се върне инфлацията към естествените си равнища. Докато вършим прехода към по-стабилен напредък, може да срещнем и неуспехи по пътя. Не би трябвало да одобряваме нищо за даденост ", сподели Байдън в изказване.   Американският държавен глава съобщи, че задачата му е да овладее растежа на цените без да навреди на икономическия напредък, както и да понижи инфлацията, като в същото време поддържа пазара на труда резистентен.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР