Потребителските цени в САЩ през април се повишават с по-малко

...
Потребителските цени в САЩ през април се повишават с по-малко
Коментари Харесай

Потребителските цени в САЩ през април растат с по-малко от очакваното

Потребителските цени в Съединени американски щати през април се покачват с по-малко от предстоящото, което подсказва, че инфлацията е възобновила хода си надолу при започване на второто тримесечие, съобщи Ройтерс. Данните укрепват упованията на пазарите през септември Управлението за федерален резерв да предприеме първа стъпка към намаляването на лихвените проценти.

Индексът на потребителските цени през април пораства с 0,3 на 100 на месечна база след повишаване с 0,4 на 100 през март и февруари, сочат данните на министерството на труда. На годишна база през април инфлацията се повишава с 3,4 на 100 след растеж от 3,5 на 100 през март.

Инфлацията на потребителските цени е спаднала съществено от пика си от 9,1 на 100, доближат през юни 2022 година, въпреки че през последните месеци спадът се забави и даже спря. През първото тримесечие на 2024 година инфлацията даже се форсира поради мощното вътрешно ползване.

Според икономисти инфлацията е задвиждавана от някои услуги, като да вземем за пример автозастраховането, опазването на здравето и жилищния бранш. Те обаче чакат цените да спрат да порастват през актуалното тримесечие и последователно да се върви към мечтаната от УФР цел от инфлация от 2 на 100 при охлаждащ се трудов пазар.

Тези настроения се споделят и от ръководителя на УФР Джером Пауъл, който през вчерашния ден съобщи, че " чака инфлацията да поеме надолу ", отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР