Потребителските цени в САЩ през 2021 г. се повишиха с

...
Потребителските цени в САЩ през 2021 г. се повишиха с
Коментари Харесай

Невиждана от 40 години инфлация в САЩ

Потребителските цени в Съединени американски щати през 2021 година се покачиха с най-бързия ритъм от четири десетилетия. Това оповестиха от държавното управление, като това е инфлационна вълна, която разтревожи президента Джо Байдън, до момента в който стопанската система се възвръща от пандемията, осведоми " Франс прес ".

Индексът на потребителските цени през 12-те месеца до декември е скочил със 7%, най-високият от юни 1982 година, посочи Министерството на труда, като жилищата, колите и силата са измежду тези, които имат максимален принос.

Месечният растеж на показателя на потребителските цени обаче се забави до 0,5% от ноември, което демонстрира, че скокът на цените може да се доближава до пик.

Най-голямата стопанска система в света записва рекордно нарастване на цените предходната година, откакто възходящото търсене и връщането към естественото положение се сблъскаха с дефицита на работна ръка и проблемите на световната верига за доставки.

Макар че в началото скокът беше стеснен до артикули като използвани коли и сила, последните данни удостоверяват разпространяването на инфлацията през декември отвън тези браншове и в главните потребителски артикули.

Цените за заслон, в това число парцелите чартърен, са били един от главните фактори за нарастването, уточни Министерството на труда, като са се повишили с 4,1% през годината, до момента в който храната се повиши с 6,3 на 100.

И в двата случая месечното нарастване в последния месец на годината обаче е по-малко от ноември.

Цените на използваните коли скочиха с 37,3% през 2021 година, а през декември цените още веднъж се форсираха, нараствайки с 3,5% по отношение на предходния месец.

С отпадането на неуверените цени на храните и силата, " главният " показател на потребителските цени набъбна с 5,5 % за 2021 година - най-високият от февруари 1991 година.

Основният показател на потребителските цени набъбна с 0,6% за месеца, по-бързо от предстоящото от анализаторите и над темпа на напредък през ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР