Потребителските цени в еврозоната през декември 2020 г. са спаднали

...
Потребителските цени в еврозоната през декември 2020 г. са спаднали
Коментари Харесай

Потребителските цени в еврозоната спадат, в ЕС инфлация от 0,3%

Потребителските цени в еврозоната през декември 2020 година са спаднали с 0,3% в съпоставяне със същия месец през 2019 година, демонстрират окончателните данни на. През ноември дефлацията в еврозоната също беше 0.3% на годишна база.

Спрямо предходния месец потребителските цени са нарастнали с 0,3%. Годишната дефлация в еврозоната е 0,3% за четвърти следващ месец

Данните съответстват както с предварителната оценка, по този начин и с упованията на специалистите, отбелязва Trading Economics.

Потребителските цени, като се изключи волатилни детайли като разноските за сила, храна и алкохол (индексът CPI Core, който се наблюдава от Европейската централна банка), набъбнаха с 0,2% на годишна база предишния месец след същото нарастване месец по-рано.

Поскъпването на храните, алкохола и тютюневите произведения се забави до 1,3% от 1,9% през ноември. Цените на силата паднаха с 6,9%, откакто се намалиха с 8,3% месец по-рано. Услугите нарастнаха с 0,7%.

В 27-те страни от Европейския съюз цените се повишиха с 0,3% на годишна база, откакто се покачиха с 0,2% месец по-рано. В съпоставяне с предходния месец цените в целия Европейски Съюз са се нараснали с 0,3%.

Най-силната дефлация в годишно изражение през декември се следи в Гърция (-2,4%), Словения (-1,2%) и Ирландия (-1%).

Най-висок растеж на потребителските цени е регистриран в Полша (3,4%), Унгария (2,8%) и Чехия (2,4%).
 Снимка 514758
В България годишната инфлация през декември е нула %, след 0,3% през ноември. Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през декември 2020 година се увеличи с 0,5% по отношение на ноември.

В Германия дефлацията остана на равнище 0.7%, в Италия - е 0.3%. Във Франция годишната инфлация се забави до нула от 0,2% през ноември, в Испания - дефлацията се забави до 0,6% от 0,8% месец по-рано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР