Потребителските цени са се повишили през юли с 0.3%, показват

...
Потребителските цени са се повишили през юли с 0.3%, показват
Коментари Харесай

Разходите за лятна почивка подкрепиха инфлацията през юли

Потребителските цени са се повишили през юли с 0.3%, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Годишната инфлация е 1.3%.

От данните се вижда, че повишаването главно се дължи на цените на услугите в бранша на развлеченията и културата - със 7.1%, и в по-малка степен на тези в хотелите и заведенията за хранене - с 1%. В същото време облеклото и обувките по отношение на предходния месец са поевтинели с 2.8 на 100, а храните и безалкохолните питиета - с 0.1%, написа деловият портал econ.bg.

При храните най-видимо нарастват маслото - с 3.6%, ябълките - с 4.2%, маргаринът - с 2.6%. Сиренето се е продавало през месеца с 1.1% по-скъпо, трайните салами - с 1.3%, а минералната вода - с 0.2%.

Силно поевтиняване предстоящо има при сезонните плодове и зеленчуци - при прасковите и кайсиите то е с 22%, картофите са по-евтини с 14.8%, а тиквичките, патладжаните и фасулът са поевтинели със 17.8%.

През юли при нехранителните артикули са поевтинели облеклото (3.1%) и обувките (2.3%), както и дизеловото гориво - с 2%, а всеобщият бензин А95 - с 1.7%. Пропан-бутанът е поевтинял най-вече - с 4.1%.

През юли 2017 година цените на лекарствените артикули са се понижили с 0.1%, а на лекарските услуги са се нараснали с 0.1%.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР