Потребителските цени (CPI индекс) в Китай през февруари са се

...
Потребителските цени (CPI индекс) в Китай през февруари са се
Коментари Харесай

Китай отчете за първи път от половин година ръст на потребителските цени

Потребителските цени (CPI индекс) в Китай през февруари са се нараснали с оптималните за 11 месеца 0,7% на годишна база, съгласно отчет на Държавната статистическа администрация на Китайската национална република. Прогнозата на анализаторите, представена от Trading Economics, предполагаше растеж от 0,3%.

Инфлация в Китай се следи за първи път от шест месеца, като този път се дължи на огромното търсене по време на празненствата по случай Лунната Нова година. Спрямо предходния месец показателят CPI през февруари се покачва за трети следващ месец - с оптималния 1% от януари 2021 година (с 0,3% месец по-рано). Цените на храните в Китай паднаха за осми следващ месец през февруари, с 0,9% на годишна база, откакто доближиха рекордните 5,9% през януари. Нехранителните артикули са поскъпнали предишния месец с 1,1%, включително облеклото с 1,6%. Увеличават се цените на жилищата - с 0.2%, на медицинските услуги - с 1.5%, на просветителните услуги - с 3.9%, на превоза - понижават с 0.4%.

Потребителските цени без храните и силата са се повишили през февруари до най-високото равнище от януари 2022 година, 1,2%, откакто стигнаха най-ниското равнище от юни предходната година, 0,4% през януари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР