Потребителите все повече си изграждат културата да следят оферти и

...
Потребителите все повече си изграждат културата да следят оферти и
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: До 14 дни можете да върнете онлайн покупките за „Черния петък”

Потребителите от ден на ден си построяват културата да наблюдават предложения и в предишни интервали, знаейки че след известно време, както е образецът с „ Черния петък ” ще има евентуално понижение на тези артикули. Набелязват си избрани артикули, следят по какъв начин се движат цените им, съпоставят предложения на разнообразни търговци. Така можем да се ориентираме каква е действителната цена и да създадем извода до каква степен е налице понижение. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Нова ТВ в навечерието на тазгодишната акция.

„ Особено лесна е съпоставката в онлайн пространството, където има от ден на ден и повече електронни магазини, а и от ден на ден хора избират да пазарят по този метод. Надявам се, че и нашата контролна активност ще способства за това да има все по-малко нарушавания ”, добави ръководителят. „ Имаше един чудноват, само че доста противен случай предходната година, при който установихме, че цената се подвига изкуствено, след което се показва сякаш някакво понижение, а се оказа, че десетина дни преди този момент понижение стоката е продавана на още по-ниска цена ”, даде образец Маргаритов и уточни, че това са нелоялни търговски практики.

По време на сходни акции търговците могат да приложат и трика с лимитираните артикули. Във връзка с това ръководителят на КЗП даде образец със Съединени американски щати, където се афишират количествата артикули, които могат да бъдат закупени на оповестената извънредно ниска цена. „ Няма такова законово условие у нас, само че съгласно мен положителната и естествена комерсиална процедура изисква, в случай че има лимитирано количество, което даже не е съобразено с възможния потребителски интерес или рекламата на промоцията, да се разгласи авансово, с цел да се знае, че тези бройки са лимитирани. А не да отидете, да се окаже, че я няма тази стока към този момент и това да Ви подлъже да си купите или нещо друго от същия търговец на по-висока цена, или да го намерите при някой различен и да си мислите, че е доста преференциално, а да не е по този начин ”, разяснява Маргаритов.

Той напомни, че правата, с които потребителите по принцип разполагат – на претенция при недостатък или на отвод при онлайн покупка, не могат да бъдат ограничавани единствено тъй като стоката е закупена по време на „ Черния петък ”, при друго понижение или когато и да било. На финала предложи хората да не се изкушават от високите проценти понижение, а да запазят потребителско самообладание при преценката на офертите и покупките на следващия ден.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР