Потребителите трябва да бъдат много внимателни при преговорите с търговци,

...
Потребителите трябва да бъдат много внимателни при преговорите с търговци,
Коментари Харесай

КЗП: „Внимавайте с какви условия се съгласявате при сключването на индивидуални договори”

Потребителите би трябвало да бъдат доста деликатни при договарянията с търговци, когато им следва да сключат самостоятелен контракт за осъществяване на дадена услуга.

Важно е да обмислят изискванията, на които се съгласяват в тези случаи, тъй като те залягат като клаузи в бъдещите контракти. Дори след това да се окаже, че ангажиментите не са толкоз преференциални за тях, колкото в началото са изглеждали, те не могат да бъдат избрани като неравноправни клаузи и оповестени за оскъдни, както при типовите контракти с общи условия. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по „ Дарик ” радио.

„ Ако в типови контракти има неравноправни клаузи, ние можем да се произнесем, че са такива и те да не създават дейности – т.е. да не са в ущърб на потребителя. Но при самостоятелно подписаните контракти това ние не можем да създадем и по тази причина обръщаме внимание, че изключително основно е хората да пазят информацията във връзка с това по какъв начин са стигнали до избраната договорка и да упорстват от страна на търговеца да бъде изпълнен тъкмо този ангажимент, който той е поел в хода на преговарянето и който се съдържа в тази преддоговорна информация ”, изясни Маргаритов.

Преддоговорната информация е постоянно значима, в това число при сключването на типови контракти, само че и в случаите, когато за реализирането на една договорка няма да се стига до полагане на автограф.

„ Особено в днешно време, когато хората интензивно споделят в онлайн среда – през обществени мрежи, имейли, чатове и така нататък, тази преддоговорна информация в някои случаи може да бъде даже по-съществен детайл в връзките сред консуматор и търговец, в сравнение с самият контракт ”, разяснява ръководителят на КЗП. По думите му това е една преддоговорна връзка, която на процедура съдържа историята на договарянето сред потребителя и търговеца. „ Какви параметри са прецизирали във връзка даването на дадената услуга? Ако приказваме за изработването на дадена движимост – какви материали са се разбрали да бъдат вложени? Какви са периодите за осъществяване? Кой и за чия сметка ще извърши доставката? Какви ще са възможните неустойки, в случай че не бъде изпълнено всичко това в период? Цялата тази информация, която образува гръбнака и структурата на един контракт, нормално се случва в хода на тази преддоговорна връзка сред страните ”, сподели още Маргаритов.

Председателят на КЗП се спря и на някои тънки моменти при подписването на контракти за по-специфични услуги. „ При финансовите услуги заради тяхното естество се дава малко по-голяма независимост на търговеца да трансформира изискванията в придвижване, без да желае предварителното единодушие на потребителя. Става дума за опция за предварително преустановяване на контракта, смяна на лихвен %, на стойност на спомагателни разноски за даването на финансовата услуга ”, изясни Маргаритов. Той обърна внимание, че потребителите е добре да имат визия, че това е допустимо да се случи и че законът го позволява. Но акцентира, че при всички положения при осъществяването на такова едностранно изменение от страна на търговеца, в случай че потребителят реши, че новите условия не са му преференциални, той има право в 7-дневен период да приключи контракта без неустойки, като ще дължи това, което е получил като предмет на самия контракт за финансовата услуга.
Маргаритов сподели още, че „ след приключването на тези 7 дни влизат в действие новите условия и би трябвало да се ползват съответните клаузи, които се съдържат в този контракт. Но, с цел да не изпусне тези 7 дни потребителят, има ясно обвързване за предоставящия финансовата услуга да го осведоми съответно в писмен тип.

Председателят на КЗП изясни, че при договорите за услуги, освен при дефектни артикули, потребителите имат право на претенция в 14-дневен период от определяне на несъответствието по отношение на обещаното.

Търговецът има обвързване да направи нужното, с цел да компенсира клиента. Ако не го направи, той е в нарушаване и Комисията може да се притече на помощ на потребителя.
За задачата е належащо да бъде налице подписаният сред страните контракт, защото той е едно от главните доказателства за това какви са връзките, които са се развили сред потребителя и търговеца, приключи Маргаритов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР