Потребителите трябва да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват стоки от

...
Потребителите трябва да бъдат изключително внимателни, когато пазаруват стоки от
Коментари Харесай

Рискът да попаднем на опасни продукти в платформи за търговия в трети страни е значително по-голям

Потребителите би трябвало да бъдат извънредно деликатни, когато пазарят артикули от електронни магазини, основани в страни отвън Европейската общественост. Рискът да се продават рискови артикули там е доста по-голям. За това предизвести по БНР създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова, а мотивът – забележителна част от последните неразрешени от европейските институции артикули са предлагани точно от платформи, основани в трети страни.

„ Електронни магазини и търговци от страни отвън европейската общественост могат да оферират артикули, които не дават отговор на европейските стандарти за сигурност – без тествания преди стартирането на пазара; без покриване на условията на настоящото в Общността законодателство по повод сигурността на продуктите; без спомагателни ограничения при информация за опасности и пораждане на произшествия в практиката, даже при състояли се предварителни изпитвания и получени изводи за сходството им с нормите и така нататък Възможно е и да не могат да бъдат приложени ограничения като възбрана повторното стартиране на пазара, евакуиране от комерсиалната мрежа и потребителите и унижожаване, отправяне на предизвестия и прочие Това е по този начин, тъй като европейското потребителско законодателство дава най-високата степен на отбрана и то е наложително за всички страни-членки, само че не и за останалите страни, където работят други правила “, разяснява специалистът.

Руменова изясни, че когато потребителите попаднат на рискова стока, би трябвало да се извърнат към търговеца, с цел да му я върнат и да получат парите си назад. Ако той откаже да възвърне заплатената сума за покупката на потвърдено рисков артикул, националните контролни органи могат да окажат подпомагане на потребителя. Това важи в случаите, в които стоката е закупена от страна в Европейската общественост, даже производителят да е от трета страна, защото вносителят носи отговорността предлаганите артикули да подхождат на европейското законодателство. Когато обаче покупката е от основана отвън Европейската общественост платформа за търговия, опциите за отбрана са по-малки, защото на всички места инспекциите се правят от националните контролни органи за сходство с настоящото в дадената страна законодателство.

„ Именно по тази причина е значимо преди онлайн покупка да се интересуваме кой е производителят, вносителят и търговецът на дребно, какви са значителните характерности на стоките и има ли предизвестия за възможни опасности даже и при нормална приложимост. Трябва да следим и за знаците за сигурност, като най-разпространеният от тях е CE, само че освен “, предложи още специалистът.

Справка в регистъра на европейската система за ранно обявяване за потвърдено рискови артикули Safety Gate също може да защищити потребителите от рискови за здравето и живота им артикули.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР