Потребителите, публикуващи обяви в онлайн платформи за продажба на лични

...
Потребителите, публикуващи обяви в онлайн платформи за продажба на лични
Коментари Харесай

Нов вид измамна схема заплашва продаващи лични вещи онлайн

Потребителите, публикуващи разгласи в онлайн платформи за продажба на персонални движимости , могат да станат жертва на нов тип лъжливи схеми , предизвести основателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова от ефира на „ БНР “. Тя изясни, че след стартирането на обявата, придружавана от телефонен номер за противоположна връзка , измамниците го взимали и пишели във Viber , представяйки се за клиент . Те обяснявали, че желаят да купят продукта без да се интересуват от детайлности . Скоро по-късно продавачът получавал известие сякаш от известна куриерска работа , че продуктът е заплатен онлайн и би трябвало да последвате посочена от тях връзка, с цел да си вземете парите от покупката.

Когато се кликне върху връзката, тя пренасочва към платформа , която желае да се вкара номерът на банковата карта и кодът за сигурност CVV . Този код се употребява за преводи без показване на карта при покупки по телефона или онлайн и дава на търговците в допълнение доказателство, че картата е употребена от нейния действителен собственик. Ако се попълни този код, на процедура се дава достъп на отсрещния до вашите средства .

В случай че продавачът уточни номера на картата си и CVV кода, идната стъпка от настоящата лъжлива скица е да го попитат какви са наличните средства в банковата сметка . Вероятно по този начин се разрушена какъв брой пари могат да се изтеглят.

Реши ли жертвата да приключи процеса по събирането на тези данни и да изиска заплащането да се извърши персонално или посредством натрапен платеж, измамниците още веднъж са с един ход напред . Тогава ползват метода на притискането – споделят, че парите към този момент са преведени и договорката е осъществена, като внушават, че няма вид за връщане обратно. Това обаче не е по този начин и вие би трябвало да го знаете!

От „ Ние, потребителите “ са се свързали с куриерската работа, от чието име се изпращат известията за приемането на парите от фиктивните покупки – от там са удостоверили, че се касае за фишинг офанзива и са подали информация към ГДБОП .

По мотив настоящата акция и за хората да се предпазят от сходни измами от „ Ние, потребителите “ дават няколко потребни съвета:

  • Никога не следвайте връзки, за които не знаете накъде водят, даже да наподобява, че са изпратени от благонадежден източник;
  • Ако получите сходно известие, свържете се с цитираната компания посредством формалните координати за връзка и поискайте удостоверение, че е изпратено от там;
  • При подозрение за машинация, направете екранни фотоси на наличието и възможни извършени диалози и неотложно уведомете компанията и ГДБОП.
Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР