Потребителите по целия свят са натрупали допълнителни спестявания близо 5.4

...
Коментари Харесай

Спестявания за 5.4 трлн. долара дават надежда за възстановяването

Потребителите по целия свят са натрупали спомагателни спестявания близо 5.4 трлн. $ от началото на пандемията, което дава очаквания за мощно възобновяване при цялостното отваряне на стопанските системи. Домакинствата са натрупали тези спомагателни средства спрямо модела на разноските за 2019 година до края на първото тримесечие съгласно данните на организацията за кредитен рейтинг Moody`s. Сумата се равнява на над 6% от международния БВП.

Нарастващото потребителско доверие допуска, че ще са подготвени да харчат още веднъж сега, в който магазини, питейни заведения и заведения за хранене отворят, оповестява Financial Times. Индексът на Conference Board за потребителското доверие за първата четвърт на тази година доближи най-високото си равнище от началото на проучването си през 2005 година, със доста повишение във всички райони на света.

Марк Занди, основен икономист на Moody`s, сподели пред FT, че комбинацията от разхлабване на рестриктивните мерки и насъбраните спестявания ще доведат до повишаване на потребителските разноски по целия свят с постигането на стаден имунитет. От Moody`s пресмятат, че в случай че потребителите похарчат даже една трета от непотребните си спестявания, ще усилят международния Брутният вътрешен продукт с над 2% и тази, и идната година. Въпреки загубите на международната стопанска система през миналата година, когато претърпя най-големия спад на Брутният вътрешен продукт в актуалната история, приходите на семействата бяха предпазени посредством държавни тласъци в множеството развити стопански системи. Потребителите също по този начин понижиха разноските си в изискванията на неустановеност и ограничаване на услугите.

В резултат на това през 2020 година процентът на спестяванията на семейства в доста от развитите стопански системи доближиха най-високите си равнища за този век съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).
Съединени американски щати и Европа печелят
Занди твърди, че рекордните спестявания са най-високи в развитите стопански системи, най-много в Съединени американски щати и Европа. Само в Съединени американски щати семействата са натрупали повече от 2 трлн. $ в спомагателни спестявания съгласно оценка на Moody`s. Това не включва гигантските прехвърляния, част от стимулиращата стратегия на президента Джо Байдън в размер от 1.9 трлн. $. Заедно те са задоволителни, с цел да подхранват едно дълготрайно и обемно ползване, споделя Кришна Гуха, икономист в Evercore ISI.

В Съединени американски щати упованията са, че ще се следи внезапно нарастване на потреблението, а във Англия най-вероятно ще бъде по-ниско. Силвия Арданя, икономист в Barclays, предизвестява, че забавените процеси на имунизиране имат капацитета да подтиснат желанието за ползване в Европа в идващите 6 месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР