Потребителите от двете страни на Атлантическия океан се огъват под

...
Потребителите от двете страни на Атлантическия океан се огъват под
Коментари Харесай

Инфлация ли!? Туристите се увеличават

Потребителите от двете страни на Атлантическия океан се огъват под тежестта на фрапантните нараствания на цените на главните артикули. И все пак те към момента харчат средства за първокласни ваканции, написа Bloomberg,.цитиран от Investro.bg.

Много британци карат ски или посещават места по-слънчев климат тази седмица, защото стартира обичайна междусрочна почивка. Това е ужасно за потърпевшата туристическа промишленост, само че по-малко за локалните магазини и заведения за хранене, които се конкурират за всеки изхарчен паунд или $.

Авиокомпании, хотели и туроператори бяха опустошени от пандемията, само че откакто рестрикциите бяха облекчени, търсенето и цените скочиха.

TUI, най-големият оператор на пакетни турове в света, съобщи, че резервациите за лятото са с 20% повече по отношение на предходната година, а резервациите през последните четири седмици са с 50% повече по отношение на тези за 2022 година и с 10% над равнищата преди пандемията. Цените, с изключение на повторните резервации за 2022 година, са с 6% нагоре за лятото по отношение на предходната година. Като цяло резервациите за летния сезон остават с 11 на 100 зад тези от 2019 година, само че към момента има време да наваксат, до момента в който цените са с 24% по-високи.

Добрите вести идват тъкмо след оптимистичните прогнози на самолетните компании EasyJet и Ryanair Holdings. В понеделник летище Хийтроу разгласи, че е имало най-натовареното начало на годината от 2020 година насам.

Хотелите също се радват на триумф. Hilton Worldwide Holdings и Marriott International неотдавна регистрираха по-добри от предстоящите резултати за четвъртото тримесечие. А резервациите за краткосрочни наеми в Европа сред февруари и юли са с 24,4% повече от тези за същия интервал на 2022 година и с 32,6% над тези за 2019 година съгласно AirDNA, която следи пазара.

Ранните триумфи предвещават добър основен летен сезон, когато туроператорите и самолетните компании генерират по-голямата част от облагата си. По-високите цени на билетите и местата за настаняване значат, че фирмите могат да покрият своите нарастнали разноски, в това число за гориво и труд.

Въпреки натиска върху бюджетите на семействата, по-заможните фамилии не престават да имат спестявания. И наподобява, че ваканциите остават приоритет, даже в Обединеното кралство, което се бори с рецесия с разноските за живот.

Разбира се, има опасности за тази слънчева прогноза. Първият е, че потребителите ще обуздаят разноските си за туризъм, когато първичното им предпочитание да пътуват е задоволено, а спестяванията им изчезнат. Въпреки че междинните разноски към момента са по-високи по отношение на предходната година, Thomas Cook, която се възроди като онлайн туристическа организация, в този момент вижда известни сигнали, че ентусиазмът на потребителите отслабва.

Например към 80% от нейния бизнес е обвързван с 4- и 5-звездни хотели. Тази година по-голяма част от резервациите са за четиризвездни места за настаняване. По същия метод през тази междусрочна почивка на британците има по-голямо търсене на хотели за 4-5 нощи. Това може да е спомагателна почивка, само че е допустимо и да заменя по-скъпите седемдневни почивки в скъпи курорти. А туристите започнаха да търсят и по-достъпни местоположения, като Лансароте на Канарските острови, където нормално е по-евтино от близкия Тенерифе. Египет и Мароко също се продават добре.

Картинката е сходна и при Trivago. Специалистът в онлайн резервации на стаи за нощувка неотдавна съобщи, че следи ориентиране към по-достъпни хотели и по-кратки ваканции. Клиентите също по този начин демонстрират по-голям интерес в по-достъпни варианти, в сравнение с през 2019 година

TUI сподели, че миналогодишната наклонност за прибавяне на още един ден към ваканцията продължава. Но някои консуматори, които са по-притеснени финансово, избират Средиземноморието или Египет пред далечни дестинации, където цените са скочили най-вече.

Вторият риск за туризма е, че доста туристи могат да си спомнят прекомерно високите температури в цяла Европа от предишното лято и да помислят деликатно преди да резервират лятно пътешестване. Защо да пътувате до някой отдалечен плаж, когато вместо дова може да почивате на няколко часа от у дома? А в случай че прибавим и проблемите по летищата от 2022 година, то тази алтернатива стартира да наподобява още по-привлекателна.

Хората също по този начин вършат резервации малко преди самото пътешестване. Thomas Cook да вземем за пример твърди, че най-популярните месеци за отдих в този момент са април и май. Това оставя задоволително време на потребителите за отсрочване на пътуването поради внезапно скочилите разноски по ипотеките или непредвидена загуба на работата.

Но тези опасения може да не се запазят дълго. От двете страни на Атлантическия океан има признаци, че инфлацията е достигнала своя връх. Ако това продължи и заплатите продължат да порастват, до момента в който заетостта е постоянна, тогава апетитът за пътувания би трябвало да се задържи и даже да се ускори.

Destination Analysts, която следи американските туристи, е открила, че вълнението на американците за пътешествия е най-високото от три години насам. По-малко хора в Съединени американски щати са отблъснати от високите цени за пътешестване или инфлационната среда като цяло. Това допуска, че в случай че бюджетите на семействата се възстановят през втората половина на тази година, тогава всеки спомагателен приход може да бъде ориентиран към ваканции.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР