Потребителите на Windows 11 скоро ще получат вграден AI инструмент

...
Потребителите на Windows 11 скоро ще получат вграден AI инструмент
Коментари Харесай

Microsoft вгражда изкуствен интелект Copilot в Windows 11


Потребителите на Windows 11 скоро ще получат вграден AI инструмент Copilot
(снимка: Microsoft)

Microsoft има намерение да вгради помощника с изкуствен интелект Copilot в операционната система Windows 11. Новият AI инструмент ще бъде показан скоро, на конференцията за разработчици Build, заяви компанията в блога си.

Гласовият помощник Cortana, показан в Windows 10 преди години, не завоюва всеобщия консуматор, само че Copilot има всички шансове за триумф. Много е евентуално новият AI да стане обществено достъпeн още с есенната актуализация на Windows 11, макар че Microsoft към момента не е оповестила точната дата за стартиране на Copilot.

По-рано Microsoft вкара изкуствен интелект в търсачката Bing, а след това интегрира интелигентни логаритми в офис приложения като Word, Excel, Teams и даже Edge. Асистентът с изкуствен интелект за Windows ще бъде единствено един от идващите AI артикули на Microsoft – компанията има огромни проекти да употребява AI на всички места.

С стартиране на Windows Copilot, операционната система Windows 11 ще стане първата компютърна платформа с централизирана AI помощ за потребителите, твърди Microsoft. Заедно с AI бота в Bing, приставки от Microsoft и от трети страни, потребителите ще могат да вдъхнат живот на своите хрумвания, като осъществят комплицирани AI планове, без да се разсейват от превключване сред голям брой приложения, споделят от компанията.



Microsoft към този момент добави Bing с AI към Windows 11, само че неговата функционалност е лимитирана – иконата в Windows 11 не е нищо повече от връзка към търсачката Bing.com, която при тракване отваря браузъра Edge.

Междувременно Windows Copilot наподобява като пълностоен AI асистент. Той ще бъде ситуиран в страничната лента на Windows 11 и потребителите ще могат да го извикват при работа във всяко приложение. Асистентът Cortana в никакъв случай не съумя да стане освен това от едно от многото приложения, макар първичните упования за много необятна функционалност.

Работата на Microsoft в тази област няма да спре с Windows Copilot, защото платформата за покупка на приложения (marketplace) също би трябвало да получи поддръжка на изкуствен интелект. AI логаритмите ще бъдат внедрени в платформата по разнообразни способи – от генериране на основни думи за търсене на приложения до обобщаване на потребителски мнения.
още по темата
Microsoft има намерение да поддържа тесни връзки с разработчиците на ChatGPT. Известно е, че OpenAI и Microsoft се договориха да употребяват в бъдеще общ формат на плъгините за ChatGPT и Bing, в това число основани от „ трети страни ”.

Освен това Microsoft работи върху добавки за Microsoft 365 Copilot. Очаква се компанията да покаже повече от 50 плъгина по време на конференцията за разработчици Build, в това число Atlassian, Adobe, ServiceNow и Thomson Reuters, а „ още хиляди ” следва да излязат скоро.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР