Потребителите на Windows 11 ще могат лесно да преинсталират операционната

...
Потребителите на Windows 11 ще могат лесно да преинсталират операционната
Коментари Харесай

Microsoft опростява преинсталирането на Windows 11


Потребителите на Windows 11 ще могат елементарно да преинсталират операционната система
(снимка: Microsoft)

Microsoft приготвя нова, опростена процедура за преинсталиране на Windows – напряко от менюто с актуализации. Това ще разреши бързо евакуиране и инсталиране на нова операционна система върху съществуваща, в случай че тя не работи вярно, без увреждане на потребителски файлове или унищожаване на конфигурирани стратегии.

В множеството случаи потребителите прибягнат до преинсталиране на Windows, заради неспособност за възобновяване на към този момент конфигурирана версия на операционната система. Сега процедурата ще бъде доста опростена и ще може да се прави от Windows Update, заяви тематичният уеб страница Neowin. Ако системата се е развалила толкоз доста, че няма достъп до центъра за ъпдейти, тогава Windows ще би трябвало да се преинсталира по класическия способ.

Нововъведението, коeто Microsoft приготвя, ще отстрани главния минус на чистата преинсталация на системата – нуждата от наново инсталиране на драйвери, програмен продукт и фина конфигурация. В взаимозависимост от условията на потребителя, това може да отнеме няколко часа. Новият способ разрешава освен да се резервира настоящата систематична настройка, само че и да се защитят потребителските файлове от заличаване, което е неизбежно при класическа чиста преинсталация.

Практичната функционалност е поместена в Windows Update и за потребителя наподобява като обособен бутон на менюто, натискането на който води до евакуиране на най-нова версия на Windows във фонов режим, след което актуализацията ще се конфигурира без унищожаване на съществуващата система.

Neowin твърди, че не се изискват спомагателни дейности от потребителя – системата ще направи всичко сама, което значи, че и хора без никакъв опит в преинсталирането на Windows към този момент могат да се оправят с тази задача. Колко чист ще бъде подобен Windows може единствено да се гадае. 

Според специалистите, преинсталираната Оценка за съвместимост е релативно чиста, защото при тази процедура изчезват софтуерните неточности, които са били налице в предходната система. За всеки случай е добре да държите започваща USB флашка наоколо за цялостно преинсталиране на операционната система, в случай че нещо се обърка.
още по темата
Алтернативен вид е да употребявате стратегии за архивиране. С тяхна помощ можете да създадете пълноценно копие на систематичния диск, тъй че в бъдеще, в случай че зародят проблеми със системата, да го възстановите за няколко минути.

Също по този начин, към момента няма гаранция, че опростената преинсталация фактически няма да повреди или изтрие потребителски файлове. Всъщност този развой може да се приравни на актуализация на системата до нова версия, а това от време на време може да докара до загуба на документи. Например, това може да се случи, когато се опитате да надстроите от Windows 7 до Windows 11. Преходът от Windows 10 към Windows 11 обаче е безвреден за файловете и документите.

Засега единствено членовете на програмата за бета тестване Windows Insider могат да тестват новия вид преинсталиране на Windows – функционалността е пробна и Microsoft не бърза да я интегрира в постоянни версии на своята Оценка за съвместимост. Също по този начин няма гаранция, че функционалността ще се появи в постоянна версия, защото някои от опитите в бета версиите се изхвърлят като несъответствуващи.

Членовете на Windows Insiders ще могат да тестват новата функционалност за преинсталиране след консолидираното ѝ в Windows 11 актуализация 25905. Нововъведението не касае Windows 10 – тази система спря да получава функционални актуализации напролет на 2023 година и в този момент за нея излизат единствено корекции за сигурност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР